Daha Genç Bir Cilt İçin Lavanta: Nedir? Nasıl Kullanılır?
Söz lavantadan açılınca akla ilk olarak yaz aylarında mosmor açmış çiçekleriyle lavanta bahçeleri geliyor. Bakınca ayrı, koklayınca ayrı bir keyif veren lavanta, aslında asırlardır farklı alanlarda kullanılmış mucizevi bir bitki. Ancak son yıllarda doğal cilt bakımı ve wellness dünyasının tam ortasına bomba gibi düştü diyebiliriz.
Peki nedir lavantayı bu kadar özel kılan? Neden güzellik dünyasında lavanta deyince akan sular duruyor? Lavantalı cilt bakım ürünlerinin bu kadar gündeme gelmesinin nedeni ne?Önce lavanta nedir sorusunu yanıtlayalım, ardından tarihine kısa süreli ışınlanalım:
Hızla büyüyen, kısa sürede dört bir yana yayılan, çok yıllık çalımsı bir bitki olan lavantanın ana vatanı Akdeniz ve Avrupa. Latincesi Lavandula Angustifolia olan bitkinin pek çok farklı türü var. Gücünün bir kısmını topraktan alıyor, çünkü organik maddece zengin topraklar asıl yayılış alanı. Bu kadar güzel bir bitkinin önce süs olarak kullanılmamış olması tabii ki imkânsız. Tarih boyunca kadınların saçlarını, evlerin odalarını süslemiş, şifacıların kazanlarında yerini almış, esansı sakinleştirmiş, strese iyi gelmiş bir acayip bitki. Kokusu ve antiseptik özelliğiyle gizemli Mısır’da mumyalama işlemlerinde baş rol oynamış. Güveleri giysilerden uzak tutması nedeniyle kullanımı binlerce yıl öncesine dayanıyor. Derken tarihler 1. Dünya Savaşı'nı gösteriyor ve savaşta yaralanan askerlerin yaralarının dezenfekte edilmesinde kullanılıyor. İşte özellikle bu süreçten sonra çok daha geniş bir kullanım alanına ulaştığı biliniyor. Son yıllarda ise güzellik dünyasının lavantayı yeniden keşfettiğini söyleyebiliriz. Çünkü gerçekten tahmin edilenden çok daha faydalı, çok daha güçlü lavanta...
Temizliyor, güçlendiriyor, rahatlatıyor
Lavanta kalsiyum, protein, A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin. Ayrıca son derece önemli bir antioksidan. Antiseptik ve antifungal olması nedeniyle cilt için güçlü bir temizleyici. Enfeksiyon, egzama, yanık ve yaralara iyi gelmesinin yanı sıra sivilceli ve akneli cilt bakımı söz konusu olduğunda da oldukça etkili. Bakterilerle mücadele etmekten yorulmayan bir savaşçı. Kokusu gerginliğe geliyor, içeriği ise cilt için sakinleştirici ve yenileyici. Lavantanın cilt bakımı dışında da sayısız faydası var:- Uykusuzluğa, kaygıya ve baş ağrısına iyi geliyor.
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı.
- Saç dökülmesinin giderilmesinde ve saç bakımında oldukça etkili.
- Doğal bir parfüm olmasının yanı sıra eklem ve kas ağrılarının giderilmesinde de bitkisel bir destek olarak kullanılıyor.
Bir damlada binlerce lavanta çiçeği mucizesi
Lavanta yağı, çiçeklerden damıtılarak elde edilen çok değerli bir uçucu yağ. Hem tek başına hem de diğer uçucu ve sabit yağlarla karıştırılarak kullanılıyor ve aromaterapik karışımların bir nevi baş tacı. Kremlere, serumlara, toniklere, şampuanlara, parfümlere, sabunlara ve kolonyalara hayat veriyor. Güçlü aromasıyla sivrisinek, güve ve tatarcık gibi küçük böcekleri uzaklaştırıyor, sinir sistemini yatıştırması nedeniyle uyku problemlerine karşı doğal bir ilaç işlevi görüyor.Yeniden doğuş bitkisi
Lavanta çiçeği, tarih boyunca canlılık ve yenilikle bir tutulmuş. Günümüzde güzellik dünyasında kırışıklık ve çatlaklar için kullanılan doğal yaşlanma karşıtı bitkilerin başında geliyor. Cildin yaşlanmasında en önemli etkenler gerginlik, inflamasyon ve stres. İşte lavanta bu etkenlerle mücadele ediyor, cilt hücrelerine besin ve oksijen akışını artırarak dolaşım sistemini çok daha güçlü hale getiriyor. Tüm bu etkileyici yolculuk sonunda vücudun çok daha genç ve canlı görünüyor. Çok hızlı kilo alıp verdiysen cilt bakımında bu tür ürünleri tercih edebilirsin. Bu süreçte oluşan çatlakların giderilmesinde lavanta yine baş rolde.Lavanta yağı kaşıntıya iyi gelir mi?
Lavanta ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri bu. Antiseptik, antibakteriyel ve antiviral olan lavanta yağı, böcek ısırmalarından ve cilt problemlerinden kaynaklanan kaşıntı ve kızarıklıkların giderilmesinde oldukça etkili bir bitki. Lavantalı tonik ve kremlerin yanı sıra, yağı ile yapılan aromaterapik karışımlar ile kaşıntıyı ortadan kaldırmak mümkün.