Yağlı saçlar hakkında altın değerinde bilgiler! Yağlı saç bakımı nasıl olmalı?
07 Mar 2024
0 yorum
Saç bakımı denince en sık yaşanan sorunların başında yağlı saçlar gelir. Fizyolojik ve çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan saç yağlanması, günlük hayatı ve haliyle psikolojiyi de olumsuz yönde etkileyen önemli bir problem. “Her gün saçlarımı yıkıyorum, yine de yağdan kurtulamıyorum!” diyorsan, aşağıdaki bilgilere ve önerilere göz atmanda fayda var.
Yağlı saç nedenleri
Saç derisindeki yağın kaynağı, deri altında bulunan yağ bezlerinin salgıladığı sebum. Bu yağ aslında saçlı derinin pH seviyesini düzenlemek ve cildi bakteri ve mikroplardan korumak adına oldukça önemli. Sebum, saç derisini nemlendiriyor ve derinin savunma sistemini destekliyor. Ancak ne zaman yağ üretimi normalin üstüne çıkarsa, işte o zaman sorunlar baş gösteriyor. Aşırı sebum, saçta dökülme veya vitamin eksikliği gibi problemlere neden oluyor. Saçlarını her gün yıkamalarına rağmen sürekli yağlı saçla gezmek zorunda kalanların yaşadığı psikolojik sıkıntı da cabası! Yağlı saç rehberine başlarken saç derisinde yağ oluşumunun nedenlerine göz atmakta fayda var. Yağlanmaya yol açan belli başlı faktörlere dikkat ederek saçtaki yağ oluşumunu azaltabilmek mümkün.Saç yağlanması nedenleri:
- Saç yağlanmasının en önemli sebeplerinden biri genetik. Özellikle düz saçlı kişilerin saçları daha çok yağlanıyor çünkü yağ saça çok daha kolay bir şekilde ulaşıyor. Fark ettiysen kıvırcık saçlarda yağ pek de görünür değildir.
- Yağlanmaya yol açan en yaygın nedenlerden biri de yanlış ürün kullanımı. Saça uygun olmayan şampuan, krem ya da maskeler saç diplerindeki yağın artmasına neden olabiliyor.
- Yağlı yiyecekler ve düzensiz, kötü bir beslenme rutini de saçın yağlanmasını artırıyor.
- Saçın çok sıcak suyla yıkanması da yağlanmaya sebep oluyor.
- Eğer sürekli saçınla oynuyorsan saçının yağlanması kaçınılmaz!
- Maalesef ki stres de saç yağlanmasını tetikleyen en önemli faktörler arasında.
- Saç kurutma makinesini saça çok yakın tutmak ya da sık sık ve uzun süreli fön çektirmek yağ oluşumunu hızlandırıyor.
- Saç kremini sadece uçlara değil saç diplerine sürmek de sebum oluşumunu artıran bir başka neden.
Yağlı saçlar için öneriler
Saçının yağlanmasını önlemek için aşağıdaki püf noktaları uygulamaya özen göstermelisin.- Bol yağlı fast food yiyecekler yerine sebze, meyve, tahıl ve benzeri sağlıklı yiyecekleri tercih etmelisin.
- Saç kurutma makinesi, düzleştirici ya da maşa gibi ısı veren cihazları mümkün olduğunca az kullanmalı ve saç diplerinden uzak tutmaya çalışmalısın.
- Saçına uygun bir şampuan tercih etmelisin. Saç kremini sadece saç uçlarına uygulamalı, saç spreyi, köpük veya jöle gibi şekillendirici ürünleri mümkün olduğunca az kullanmalısın. Saç yağlanmasını önlemek için nasıl bir şampuan seçmeliyim dersen, cevabı burada!
- Gün içerisinde elin saçına gittiğinde kendini durdurmalı ve saçını daha az taramaya çalışmalısın. Bu tarz temasları engellemek yağ üretimini azaltacak.
- Ilık suyla banyo yapmaya özen göstermelisin. Böylece sıcak suyun saçını kurutmasını ve saç derisinin saçı nemlendirmek adına daha fazla yağ üretmesini engelleyebilirsin.
- Sürekli şapka takmak saçı yağlandırır. Saç diplerinin nefes almasına özen göstermelisin.
- Şampuanı saç diplerine masaj yaparak uygulaman ve bir iki dakika kadar bekletmen de yağ üretimini azaltmaya yardımcı olur.
- Saçlarını iyi durulamalı, saçta şampuan ya da krem artıklarının kalmadığından emin olmalısın.
Yağlı saçlar kaç günde bir yıkanmalı?
Yağlı saç bakımında saç yıkama rutini oldukça önemli. İnternette kısa bir araştırma yaptığında saçı sık sık yıkamanın yağ üretimini artırdığına dair birçok yazıya denk gelebilirsin. Ancak bu noktada trikolojistlerin, yani saç derisi uzmanlarının fikri daha farklı. Uzmanlara göre sağlıklı bir bakım rutini için saçını en azından iki günde bir yıkamalı, yağı kontrol etmek için daha sık yıkaman gerekiyorsa da her gün yıkamaktan çekinmemelisin.Yağlı saç dökülür mü?
Doğru ürün ve bakım uygulanmadığı takdirde yağlı saçlar çok daha kuru, cansız ve güçsüz hale gelebiliyor. Bu durum saç dökülmesi sorununu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle vitaminsiz kalan saç diplerini beslemek, uygun şampuanı kullanmak ve yağlı saça özel ürünler uygulamak oldukça önemli.Yağlı saçlar için peeling
Aromatica Rosemary Scalp Scrub
Yağlı saçlara uygulanan peeling, saç derinin nefes alıp canlanması için ideal! Ölü deniz tuzu içeren bu ürün sayesinde saç derisine peeling uygulanır. Biberiye, kişniş, yer paskalyası ve kekik gibi çok özel içeriklere sahip bir temizleyicidir.- Saç köklerini derinlemesine temizler ve saç derisinin fazla yağ ve ölü deri hücrelerinden arınmasına yardımcı olur.
- Saç derisini besler, rahatlatır. Saçın sağlıklı uzamasını ve korunmasını destekler.
- Formülü %96,3 oranında doğal içeriklerle geliştirilmiştir.