Yağlı Ciltler & Yağlı Cilt Tipi İçin Bakım Önerileri
Neden bazı ciltler yağlı? Yağlı ciltlere nasıl bakım uygulamalı? Yağlı ciltlerin sıkça karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri nelerdir?
Yine bir peeling sonrası cildin istediğin berrak görüntüye kavuşmuş, tamamıyla arınmış… Bu his seni gülümsetiyor. Keşke cildim hep böyle kalsa diyorsun. Ama kalmıyor, çok geçmeden bu his kayboluyor. Eyvah cildin yine yağlanıyor!
Tanıdık geldi mi? Öyleyse yalnız değilsin! Tahmin ettiğin gibi yağlı cilt tipine sahipsin. Yağlı cilt tipine sahipsen, bakım rutinininde birçok faktörü göz önünde bulundurmalısın, özellikle cilt temizliğine çok daha dikkatli yaklaşmalısın. Yağlı ciltler sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemlerine daha yatkın. Ama gerekli önlemleri alıp uygun bir bakım rutini oluşturarak bu problemlerin önüne daha oluşmadan geçebilirsin. Peki neden senin cildin yağlı da diğerlerinin değil? Olası sebeplere göz atalım:
- Konu cilt ise genetik her zaman önemli. Ama cilt tipin ne olursa olsun doğru bakım genetik faktörleri dengeleyebilir.
-
Fazla sebum üretimi, yağlı görüntünün temel etkeni. Ergenlik döneminde aktifleşen cinsiyet hormonları sebum seviyesini artırıyor.
-
Yediğimiz bazı besinler cildimizin yağ seviyesini artırıyor. Malum, kızarmış/doymuş yağlar, gazlı içecekler ve şeker.
-
Stres! Sürekli stres altında olmak ciltteki yağ seviyesini artırıyor.
-
Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler, cildimizin yapısını da etkiliyor.
-
Kozmetik ürünlerin aşırı ya da bilinçsiz kullanımı da bir süre sonra cilt yapısını ve cilt tipini değiştiriyor.
-
Kore cilt bakımının meşhur iki aşamalı temizlik rutinine göz atmalısınız! Yağ bazlı ve su bazlı temizleyicileri art arda kullanarak etkin bir arınma sağlayabilirsin. Yağ bazlı temizleyiciler cildini daha da yağlandırmaz, aksine kirleri arındırmakta daha etkililer. Bu nedenle özellikle yağlı ve akneye yatkın cilt tipleri için önerilir.
-
Gözenekleri yağ ve yağlara yapışmış kirlerden arındırmak için bakım rutinine bir tonik ekle. Biz ne kadar temizlesek de cildimiz çok kısa sürede temizlenen yerlere yeni lipitler üretiyor. Tonik, cildimizi bakım yapmaya hazır hale getirdiğinden, doğru bir bakımın ve cilt sağlığının temelini oluşturuyor.
-
Peeling, peeling, peeling! Peeling ile gerçek bir arınma elde etmek için yağlarla daha çok etkileşime giren salisilik asit gibi BHA içerikler tercih edilmeli. Salisilik asit cildin derin tabakalarına indiğinden genelde haftada bir ya da iki kez uygulanması tavsiye ediliyor ancak uygulama sıklığını belirlemek için cildimizi gözlemlemek en doğrusu!
-
Cildimizi yağlardan arındırdıktan sonra cildimizi öyle kuru bir halde bırakamayız, bırakmamalıyız. Çünkü vücudumuz elindeki malzemelerle daha da çok yağ üreterek kuruluğu kapatmaya çalışır. Bu yüzden o müthiş arınma hissinden sonra cildimizi su bazlı bir nemlendirici ile (yağlı ciltler için jel, losyon ve emülsiyon tipi ürünler tercih edilebilir) gerektiği kadar nemlendirmek yağlı cilt bakım rutini açısından epey önemli!
-
Bazı içerikler sebum üretiminin dengelenmesi için cildini uyarır. Bu tarz içeriklerin kullanıldığı ürünlere öncelik verebilirsin. Örneğin Citrus Medica (Limonum) Fruit Extract… Sebum dengeleyici diğer içerikleri keşfetmek için İçerik Ansiklopedisi'ne göz atabilirsin.
-
Cildimizdeki yağı temizlemiş, hatta sebum üretimini dengelemiş olsak da bu, gözeneklerimizin küçüldüğü ve istenmeyen maddelerin gözeneklerimizde birikmeyeceği anlamına gelmiyor. Gözenek sıkılaştırıcı içerikleri de bakım rutinine eklemek yağlı ciltler için gerçek bir çözüm sunuyor.
Unutma, cildin senin düşmanın değil "her zaman" yanında olan dostun. O halde sivilcelerle, siyah noktalarla, "cildinle" savaşma ve cildinle mücadele ediyor hissine kapılma! Bunun yerine dostuna gerekli özeni göster ve onu bu istenmeyen sonuçlara sürüklenmekten kurtar. Dostun, karşılığında seni göz alıcı bir görünümle ödüllendirecek…
Cilt tipininin ne olduğuna karar veremediysen, cilt tiplerine dair diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsin:
Kuru ciltler hakkında blog yazımız
Karma ciltler hakkında blog yazımız
Normal ciltler hakkında blog yazımız
Hassas ciltler hakkında blog yazımız
Yağlı cilt ürünlerini şimdi keşfet