İçeriğe atla

Temizleyici, Dengeleyici & Hazırlayıcı: Cilt Bakım Tonikleri

Shopify API 07 Mar 2024 0 yorum

Tonik nedir, cilt bakım tonikleri ne için ve nasıl kullanılır? Neden bakım rutinine bir cilt bakım toniği eklemelisin?

Tonik, K-Beauty’de temel cilt bakım rutini basamaklarından biri. Temizleyicilerden sonra uygulanan tonikler hem temizleyicilerden arta kalanları arındırır ve cilt temizliğine destek verir hem de cildi bakım rutininin sonraki aşamaları için hazırlar. Gözeneklerin temizlenmesinde büyük rol oynayan cilt bakım tonikleri cildin daha güçlü şekilde bakım ürünlerini absorbe edebilmesi için de etkililer. Cildin pH dengesinin sağlanmasına destek olurlar, formüllerine göre birçok farklı ihtiyaca daha çözüm sunabilirler. Cilt ışıltısını artırmak, cildi yatıştırmak, sivilce tedavisine destek olmak gibi birçok konuda özelleşmiş tonikler bulmak mümkün. En popüler tonik çeşitlerinde başı siyah noktaları arındıran ve gözenek bakımı sağlayan toniklerin çektiğini söyleyebiliriz...

Gözenekler

Gözenek bakımı için tonikler bu kadar popülerken gözeneklerden kısaca bahsetmeden olmaz. Gözenekler vücuttan ter ve sebumun atıldığı küçük kanallar. Bu sayede cildin yağ – nem dengesinin kurulmasına yardımcı olurlar. Dışarıdan gelen toz ve kirlilikler açısından baktığımızda ise gözenekler tam bir sünger görevi görür. Genelde kuru cilt tipine sahip olan insanlarda gözenekler daha küçükken, karma ve yağlı cilt tipine sahip insanlarda gözenekler daha büyüktür. Boyutları nasıl olursa olsun, cilde uygulanacak herhangi bir maddenin emilmesi için gözeneklerin temiz, yeterli nemlilik ve doğru asidik değerlere sahip olması gerekiyor.

Gözeneklere doğru bir bakım uygulanmaması tıkanmalarına, bunun sonucunda sivilce ve siyah nokta gibi problemlerin oluşmasına ve cildin işlevini tam olarak yerine getirememesine neden oluyor. Tıkanan, içi sebum ve kir dolu gözenekler giderek genişler ve sonrasında gözeneklerimizi arındırsak bile daha geniş gözeneklerle baş başa kalmış oluruz. Daha geniş gözenekler daha çabuk kirlenen ve daha çok kir tutan gözenekler anlamına geliyor, yani düzenli gözenek bakımı yapmamak bizi bir kısır döngüye sokabilir. Bu durum ayrıca giderek cilt elastikiyetine de zarar verir, gözenek sıkılaştırıcı tonikler ve sıkılaştırıcı diğer cilt bakım ürünleri aramaya başlarız. Bu nedenle gözenek bakımı sağlıklı bir cilt için çok önemli!

Tonik Ne İşe Yarar?

Skin, softner ya da refresher olarak da bilinen toniklerin cildi hazırlama görevi gördüğünden de bahsettik. Tonikler cildin pH seviyesini dengeler, gözeneklere bakım yapar ve cildi hafifçe nemlendirir. Böylece cildin sonraki uygulamaları çok daha iyi absorbe etmesini ve maksimum verim almanı sağlar. Cildini bir sünger gibi düşünürsen, kuru ve sertleşmiş bir süngerin absorbe etme kapasitesi çok daha düşük olacaktır. Oysa tıpkı ıslak bir süngerin absorbe etme gücü gibi, tonik uygulanan cildin nemlendirilmesi ve beslenmesi de kolaylaşır.

Cilt bakım rutininde temizlik aşamasında cildi arındırırsın, tonik ile arındırma işlemini tamamlar ve cildi bir sünger gibi cilt bakım ürünlerini absorbe edecek hale getirirsin. Bir cilt bakım rutinini 3 evreye ayırabiliriz: Yağ bazlı temizleyiciler, su bazlı temizleyiciler ve tonik basamakları cildini istenmeyen maddelerden arındırdığın ve bakıma hazır hale getirdiğin basamaklardır. Sonrasında gelen 2. evrede esans, serum, ampul, maske, yüz yağları vb adımları cilt sorunlarını tedavi etmek ve cilt ihtiyaçlarını karşılamak içindir. 3. Evre ise cildini nemlendirdiğin ve öncesinde uyguladığın tüm ürünleri cildine kitlediğin nemlendirme evresidir. Bu evreleri üst üste çıktığın katlar olarak düşünebilirsin, eğer temel sağlam olmazsa üst katlar yıkılacaktır. İşte bu yüzden temizlik ve tonik aşamaları doğru bir cilt bakımı için çok “temel” bir ihtiyaç...

Tonikler Başka Ne İşe Yarar?

Tonikler temelde temizlemek gibi ortak bir işleve sahip olsalar da içeriklerindeki diğer maddeler ile birlikte farklı cilt sorunlarının çözümüne destek olurlar. Mesela AHA/BHA gibi doğal asitleri içeren tonikler özellikle karma ve yağlı ciltler için bir sonraki adımı oldukça kolaylaştırıyor. Ya da eğer sivilce problemleri ile uğraşıyorsan Centella asiatica, cildindeki kızarıklıklardan şikayetçi isen Aloe vera, cilt tonu eşitsizliklerin varsa Galactomyces içeren bir tonik, cilt bakım rutinini destekleyecektir. "Devil’s claw" yani bildiğimiz adıyla şeytan pençesi otu da yüksek anti-enflamatuvar aktivitesiyle sivilce oluşumunu engelleyici yönde destek sağlar. İçeriklere dair detaylı bilgilere Pratik İçerik Ansiklopedisinden ulaşabilirsin. Kore'nin en iyi cilt bakım toniklerini keşfetmek için mağazamızı inceleyebilirsin.

Cildine uygulayacağın ürünler, cildin normal pH seviyesine uygun olarak üretilirler. Tonikler de genellikle cildini normal pH seviyesine getirmek için gereken maddeleri içeriyor. Böylece sonrasında kullanacağın cilt bakım ürünleri kolayca emilirken, cildin doğal asit tabakası korunarak cilt sorunlarının önüne geçilmiş olur. Cilt temizliği yazımızda da bahsettiğimiz gibi cildinin pH değerini bilmek ve buna uygun ürünler seçmek önemli.

Peki Kore cilt bakım rutininde oldukça popüler olan tonikler hakkında batının yaklaşımı ne?

Avrupa’da bazı dermatologlar tonik aşamasını cilt bakımı için olmazsa olmaz olarak sınıflandırmıyor ve sadece cilt temizliğine destek veren bir basamak ya doğrudan temizleyici olarak görüyor. Bu noktada sunulan ürünlerin yapısı, içerikleri ve formüllerine dikkat etmek gerekir. Kore toniklerini ayıran temel fark, diğer birçok Kore cilt bakım ürünü gibi, fonksiyonel olmaları. Yani, “sadece cildi temizler” diye tanımlayabileceğimiz tonik bulmak pek mümkün değil.

K- Beauty’de hiçbir ürün sadece tek bir amaç için üretilmiyor. Çoğu ürün cilt ihtiyaçları ve cilt bakım rutini gözetilerek, birçok farklı özellikle donatılıyor. Örneğin güneş koruyucularda aloe vera kullanılması, aynı zamanda yatıştırıcı etkilere sahip olmalarını da sağlar ya da salyangoz özü ile formüle edilmiş bir BB krem, makyaj bazı olmanın ötesinde cilde onarım da sunar... Bu nedenle tonik seçerken de ürün özelliklerini ve içeriklerini iyi incelemeli, bu ürünün bakım rutinimizdeki hangi ihtiyaçları karşılayacağını belirlemeliyiz. Cilt bakım rutinindeki her aşama birbiriyle bağlantılı, kullanılan ürünler, içerikleri, uygulama sırası ve biçimleri... Önemli olan kullanılan ürün sayısından ziyade, bu bağlantılara ve bilgilere dayanarak cilt ihtiyaçlarına yönelik bir bakım rutini oluşturabilmek. Kore cilt bakım rutini nedir öğrenmek istersen detaylı K-Beauty 101 rehberimize göz atabilirsin.

K-Beauty çok basamaklı bir cilt bakım rutini olduğundan toniklerin esas görevi, cildi sonraki aşamalara hazırlamak ve cilt tipine uygun içerikler yardımıyla cilt sorunlarının çözümüne destek olmak. Cilt temizlendiği halde sonraki aşamada kullanılacak ürünler, cilt tarafından emilemiyorsa ne kadar harika ürünler kullandığımızın hiçbir anlamı yok...

Kendine uygun bir Kore cilt bakım toniği arıyorsan ürünlerimize göz at!

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Justin Beauty
Güzelliğinizi ve gerçek sizi keşfetme yolculuğunuza hoş geldiniz! Şimdi ücretsiz olarak Justin Beauty Club’a katılın, %15 indirim kuponu ve 250 puan anında hesabınıza tanımlansın. Justin Beauty Club'da birçok ayrıcalık sizi bekliyor!
Gelince Haber Ver
this is just a warning
Giriş yapın