Sivilceli cilt bakımı rutininde temizlik mühim! Yağlı ve karma ciltler için cildi temizleyen, onaran ve cilde bakım yapan ürünler
07 Mar 2024
0 yorum
Gözeneklerde biriken kir ve yağ nedeniyle oluşan, bazen kızarıklık bazen de iltihapla kendini belli eden sivilce, genellikle ağrı ya da ince bir sızıyla seyreden bir çeşit inflamasyon. Yağlı ciltlerin en büyük kabuslarından olan sivilcelerden kurtulmanın en birinci yöntemi düzenli bir temizlik rutini. Bunun için de cilt tipine uygun, güvenilir ve etkili içeriklere sahip ürünlerden tercih etmek gerekiyor. Hepsini senin için yazdık.
Sivilceli ciltte temizlik nasıl olmalı?
Eğer sivilce, akne ya da siyah nokta sorunu yaşıyorsan, rahatlıkla yağlı bir cildin olduğunu söyleyebiliriz. Cildindeki yağ/nem dengesizliği ve aşırı sebum üretimi bunun en büyük nedeni. Bu nedenle cilt bakımı rutininin içerisindeki temizlik kısmı belki de en önemli aşamalardan biri.
Sivilceli cilt temizlik rutinine tonik kullanımını katmak şart.
- Sivilceli cilde sahip olanlar genellikle yağlı bir ciltle uyanırlar. Gece boyu haddinden fazla sebum üretmiş cilt hücrelerinin sivilce oluşturmasını önlemek için mutlaka etkili bir temizleyici ürün kullanarak güne başlamak gerekiyor. Bunun için yağ bazlı ve su bazlı temizleyicileri bir arada kullanabilirsin. Hatta şu Koreli kadınların çift aşamalı temizlik rutinine mutlaka göz at deriz.
- Yağ bazlı temizleyiciler ciltteki ölü deri hücrelerini, silikonu, makyajı, güneş kremini ve fazla sebumu temizlerken, su bazlı temizleyiciler çevresel kirliliklerin, terin ve yağ bazlı temizleyiciden kalan artıkların arındırılmasını sağlıyor. Yani yağ bazlı bir temizleyici kullanarak cildinin su-yağ dengesini koruyabilir, su bazlı temizleyicilerle ise cilt bakım rutininin ilerleyen aşamalarında kullanacağın ürünlerin daha iyi emilmesini, cildin nemlenmesini ve ideal pH değerini bulmasını sağlayabilirsin.
- Sivilceli cilt temizliğinde cildin fazla kuruyarak nemini kaybetmesini de önlemek gerekiyor. Bu nedenle ideal pH derecesine sahip, ki bunun değeri 5.5, bir ürün kullanmak önemli.
- Sivilceli cilt temizliğinde maskelerin de önemli bir yer var. Haftada 1 ya da 2 kez uygulanacak bir sivilce maskesi ile cildin hem arındırılması hem de yağ ve nem dengesinin korunması kolaylaşıyor. Tüm detaylar “İyi bir sivilce maskesi nasıl olmalı?” yazısında.
- Sivilceli cilt temizlik rutinine tonik kullanımını da katmak gerekiyor. Cilt temizliğini pekiştiren, deriyi iyice arındırmakla kalmayıp sıkılaşmasını ve bu sıkılığın korunmasını da sağlayan tonikler, mutlaka günlük olarak kullanılmalı.
- Sivilceli cildin temiz kalarak bakterilerden korunmasında kullanılan makyaj malzemelerinin kalitesi ve içeriği de etkili. Yağlı fondötenler, pudra ve allıklar zaten tıkanmış olan gözeneklerin daha da yağlanmasını sağlıyor, hem sivilce hem de siyah nokta oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle hafif içerikli makyaj malzemeleri kullanmalı, gece yatmadan önce mutlaka önce yağ bazlı, sonra da su bazlı bir temizleyici ile cildini iyice temizlemelisin.
- Sivilceli ciltlerde temizlik denince doğal asitlerden söz etmezsek olmaz. AHA yani alfa hidroksi asitler, cildin ölü hücrelerden arındırılmasında kullanılıyor. BHA yani beta hidroksi asitler ise yağ üreten gözeneklerin temizlenmesinde ve akne oluşumunda görevli. Ayrıca anti-inflamatuar etkisiyle akneyi doğrudan tedavi edici etkiye de sahip. İçerisinde AHA ve BHA olan temizlik ürünlerinin sivilceli ciltler açısından ne kadar faydalı olduğunu görüyorsun.
- Sivilceli ciltlerde cildi kir ve yağdan en etkili şekilde arındırabilmenin bir diğer yolu da peeling. Cildi soyucu ve arındırıcı etki gösteren peeling ürünlerinin kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Tahrişe ve iritasyona çok daha yatkın olan sivilceli ciltlerde peeling yaparken cilde hassas davranmak, cildi arındırırken sert fırça veya liflerden kaçınmak gerekiyor.
- Sivilceli ciltler için üretilen ürünlerde en çok tea tree, (çay ağacı), yeşil çay, salisilik asit, salyangoz özü (allantoin), aloe vera, centella asiatica ve benzoyl peroxid gibi içerikler öne çıkıyor. Temizleyici ürün alırken bu içeriklere öncelik verebilirsin.