Seramid (Ceramide) Nedir ve Cilde Faydaları Nelerdir?
Eğer cilt bakım rutinine önem veriyorsan ve yeni ürünler denemeyi seviyorsan, içerik listelerini okumanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsundur. Serum ya da nemlendirici gibi ürünleri incelerken, gözün Seramid kelimesine takılmış olabilir. Peki, bu gizemli ve güçlü bileşen hakkında ne kadar bilgi sahibisin?
Seramid, cilt bariyerini onarma ve kuruluğa karşı mücadele etme konusunda adeta bir süper kahraman! İçeriğinde Seramid bulunan bir ürün gördüğünde, bunun cildine iyi geleceğine dair güçlü bir işaret olduğunu bil. Neden mi? Cilt bariyerimiz, çevresel faktörlere karşı savunmamızı sağlayan en önemli yapı taşı ve Seramid, bu bariyerin en değerli oyuncularından biri. Cildin nemini kaybedip kuru ve hassas hale geldiğinde, Seramid devreye girer. Cildinin ihtiyacı olan nemi hapsetmek ve dış etkenlere karşı koruma sağlamak için çalışır. Bu sayede, cildin daha sağlıklı, parlak ve yumuşak görünür.
Şimdi, bu mucizevi bileşenin tam olarak ne işe yaradığını, cildimize hangi faydaları sunduğunu ve neden cilt bakım rutinimizin vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğini daha yakından inceleyelim. Cilt bakımında Seramid'in gücünü keşfetmeye hazır mısın? Hadi, başlayalım!
Seramid Nedir?
Seramid, cildimizin doğal yapısında bulunan yağ molekülleridir ve cilt bariyerini güçlendirmek için hayati bir rol oynar. Cilt hücreleri arasında yer alarak nemi hapseder ve dış etkenlere karşı koruma sağlar. Yaşlanma ve çevresel faktörler nedeniyle azalan Seramid seviyeleri, ciltte kuruluk ve hassasiyete yol açabilir. Bu yüzden, cilt bakım ürünlerinde Seramid kullanımı, sağlıklı ve nemli bir cilt için vazgeçilmezdir.
- Seramidleri bir anahtar içerik olarak düşünebilirsin. Sadece vücutta doğal olarak bulunmazlar, aynı zamanda cilt yapıtaşlarının %30'dan fazlasını oluştururlar.
- Cilt için birinci savunma hattı gibi hareket eder, dış katmanını kuruluktan, tahrişten ve enfeksiyondan korurken aynı zamanda optimal nem seviyelerini de korur.
- Yaş, hava kirliliği, iklim gibi sebeplerden dolayı cildimiz daha az Seramid salgılar. Ama iyi bir haberimiz var! Günlük cilt bakımına Seramid ekleyerek bu kaybı minimize edebilirsin.
Seramid Ne İşe Yarar?
Seramidleri tuğlalar arasındaki harç gibi düşünebilirsin. Tabii, tuğlaları da cilt hücrelerin!
- Seramidler, nemin ciltte kalmasını sağlamak için geçirgenliğini önleyerek bir bariyer oluşturmaya yardımcı olur. Böylelikle tahrişi de önlemede rol alır.
- Ayrıca, epidermisinizi güneş ışınları ve hava kirliliği gibi çevresel hasarlardan korumaya da yardımcı olabilir. Bu da dolaylı olarak yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. Tek bileşen, sayısız fayda!
- Belki lise Biyoloji dersinden hatırlıyorsundur, mitokondri hücrede enerji üreten ‘güç merkezi’ organelidir. Seramidleri de cildimizin yaşlanma karşıtı ‘güç merkezi’ olarak nitelendirebiliriz.
Pul pul gözüken ve cansız göz çevresi için Seramid içeren Benton Fermentation Eye Cream favorimiz.
Tüm cildin için kullanabileceğin, bariyer onarıcı ve nem bombası Benton Ceramide Cream 10,000ppm’e de göz atabilirsin!
Seramidin Cilde Faydaları Nelerdir?
Yazının burasına kadar geldiysen Seramid’in faydalarını genel anlamda öğrenmiş olduğunu umuyoruz. Peki, bu kadar mı? Tabii ki hayır!
Seramidler:
- Kızarıklığı, tahrişi ve pullanmayı azaltabilir.
- Tahrişi ve iltihabı hafifletebilir.
- Akne oluşumunu önleyebilir ve azaltabilir.
- Görünür çizgi ve kırışıklıkları düzeltebilir ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
- Cildini çevresel hasardan ve kirlilikten koruyabilir.
- Cildini bakteri ve mantar gibi alerji ve enfeksiyona sebep olan organizmalardan koruyabilir.
Seramid Sivilce Yapar mı?
Seramidler bilindiği kadarıyla sivilcelere sebep olmaz. Hatta aksine sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Nasıl mı? Cildi ihtiyacı olan neme doyurarak. Çünkü kuru cilt, ölü deri hücrelerinin birikmesine neden olur ve bu da sivilce için bir tetikleyici olabilir. Böylelikle de gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Aynı zamanda cildinin yeterli neme sahip olmaması, sebum üretiminin tetiklenmesine sebep olabilir! Ne yaparsan yap, cildini nemli tutmayı unutma! :)
Hangi Cilt Tipleri Seramid Kullanabilir?
Küçük bir hatırlatma: Seramid zaten hepimizin cildinde var olan bir bileşen ve cilt bakım ürünlerinde de yaygın kullanılan bir içerik. Yani, Seramid her cilt tipi için uygun olabilir. Dikkat etmen gereken, nemlendirici veya serumundaki diğer içerikler.
Cilt tipini bildiğin sürece (eğer bilmiyorsan blog yazımızı buradan okuyabilirsin!) ona uygun Seramid içerikli ürünü keşfedip gönül rahatlığı ile kullanabilirsin.
Eğer kaşıntı, pul pul dökülme veya sivilceyle birlikte hassas bir cildin varsa, bunun nedeni hasar görmüş bir cilt bariyeri olabilir. Gündelik rutinine yoğun bir nem kaynağı kullanmak ve genç bir cilt tonu yakalamak için Seramid açısından zengin bir ürün eklemeyi bir düşün deriz!