İçeriğe atla

Cilt Tipi Evde Nasıl Belirlenir

Ebru Nida Koc 24 May 2024 0 yorum

Belki de kahve siparişi verirken ne sevdiğini, neyin seni uyandırıp güne hazırlayacağını ve kaç shot espresso’ya ihtiyacın olduğunu biliyorsundur ama cildinin neye ihtiyacı olduğundan emin değilsindir. Cilt tipini bilmek de hayattaki ihtiyaçlarının neler olduğunu bilmek kadar önemli. Eğer bu yazıyı okumaya başladıysan, cilt bakım yolculuğunda önemli bir adım atmış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz! 

Sürekli nemlendirme gerektiren kurumuş yanakların mı var? Yoksa alnın yağlı ama burun etrafının kuru olduğu karma bir durum mu? Ne olursa olsun, cilt tipini öğrenmen ve bu doğrultuda en iyi bakım rutinini bulmana yardımcı olmak için buradayız! Bu rehberimizi okuduğunda, cilt tipini öğrenmiş olmanı diliyoruz. Başlamadan küçük bir not da bırakalım: Cilt tipin, dönemsel olarak ya da çevresel faktörlerin etkisiyle değişikliklere uğrayabilir. Bu rehberde öğreneceğin tespit yöntemlerini cildinde değişiklikler hissettiğinde tekrar gözden geçirmeni öneririz. 

Cilt Tipleri Nelerdir? 

 Vücudundaki en büyük organın cildin olduğunu biliyor muydun? Evet, cildimiz bizi dış etkenlere karşı koruyan ve vücudumuzu saran devasa bir organ. Ancak, cilt dediğimiz zaman akla gelen sadece bir tek tip cilt yoktur. Aslında, cilt çeşitli tiplere ayrılır ve bu tiplerin bakımı ve ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Peki, kaç çeşit cilt tipi var dersin? Cevabımız 5. Her bir cilt tipi kendine özgü özelliklere sahiptir ve doğru bakım ile en iyi şekilde korunabilir. 

Bu cilt tipleri ise şu şekilde sınıflandırılır:

  1. Yağlı Cilt 
  2. Kuru Cilt  
  3. Karma Cilt 
  4. Hassas Cilt  
  5. Normal Cilt 

Cilt Tipimi Nasıl Anlarım? 

 Bu bahsettiğimiz cilt tiplerinden biri olduğunu nasıl anlarsın? İşte deneyebileceğin bazı teknikler (Merak etme, uzun ve tutarsız bir cilt tipi quiz’i çözdürtmeyeceğiz): 

1-Gün Testi  

Bu testler arasında uygulaması en kolayı olabilir. Tek yapman gereken akşam eve geldiğinde aynaya bakman. 

Sonuçlar (Gün Sonu)

Cilt Tipi

Cildin yağlı ve parlak mı görünüyor? Yağlı Cilt
T bölgen parlıyor fakat yüzünün geri kalanı mat mı?  Karma Cilt

Minimal yağ, pul pul dökülme veya kızarıklık var m,

yoksa hiç mi yok?

Normal Cilt

Cildin pul pul dökülüyor ya da gergin mi?

Kuru Cilt

Cildin kaşınıyor mu, kızarık mı, veya iltihaplanmış mı?

Hassas Cilt

 2-Yıkama Testi 

Gün içinde spor yapan biriysen veya işten eve dönerken çok fazla kirli hava ve rüzgara maruz kalıyorsan Gün Testi senin için mantıklı olmayabilir. Onun yerine Yıkama Testi’ni günün herhangi bir saatinde deneyebilirsin. 

Yüzünü hafif bir temizleyiciyle yıka ve 30 dakika bekle. Bekledikten sonra cildinin nasıl hissettiğine bak ve yukarıdaki tablodaki soruları kendine sor. 

Ama bunu cildin sakinken denemeni öneririz. Yani, yaz güneşi altında koşudan dönmüş veya kar soğunda üşümemek için hızlıca evine yürüdükten sonra değil.  

 3-Fotoğraf Çekimi 

Eğer bu yöntemlerden hiçbiri seninle uyuşmadıysa dermatoloğa görünebilirsin, onlarda genellikle cilt tipini anlamaya yardımcı olacak fotoğraf çekimi metotları olacaktır. 

Unutma ki cilt tipin zamanla değişebilir. Hamilelikte, iklim değişikliğinde ve daha bir sürü sebepten dolayı eskiden kuru olan bölgelerinin yağlandığını veya tam tersini gözlemleyebilirsin. Bu değişikliklerin hiçbiri kötü veya değiştirilmesi gereken bir şey değil. Cildini anlamak, ona ihtiyacı olanı vermekle ilgilidir, onunla savaşmak değil.  

Cilt Tipimi Öğrendikten Sonra Ne Yapmalıyım? 

Şimdi, cilt tipimizi öğrendiğimize göre eğlenceli kısma gelelim.

Şu sıralar parlayan cilt ne kadar moda olsa da cildinde gözlemlediğin sebum fazlası ve yağlı görüntü rahatsız edici olabilir. Sebum fazlası, zamanla sivilce ve siyah noktaya sebep olabilir. 

Önerilerimiz: 

  • Yağ dengesine yardımcı olmak için Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid ile peeling yapabilirsin. 
  • Özellikle yağlı ciltler için tasarlanmış Village 11 Factory P Skin Formula Toner ‘ı cilt bakım rutinine ekleyebilirsin. 
  • Ucu beyazlamış bir (veya birkaç) sivilcen mi çıktı? Mizon Good Bye Blemish Pink Spot ile bir gecede sivilcene etkili bakım yapabilirsin. 
  • Yağ-yağı çözer ilkesini unutma ve yağ bazlı bir temizleyiciyle yüzünde birikmiş ekstra yağdan arın. 
  • Cildinin yağ ve su dengesi birbirinden ayrı. Hatta cildin susuz kaldığı için çok fazla yağ üretiyor olabilir. Su bazlı bir nemlendiriciyle cildini dengeleyebilirsin. 
  • Eğer daha önce tanışmadıysan Aromatica’nın jelleriyle tanışmanın tam vakti, özellikle Aromatica Tea Tree Calming Gel ile! Yağlı ve karma ciltler için tasarlanmış %84,3 Çay Ağacı ve %11,4 Aloe Vera içeriğiyle cildinin kahramanı olmaya hazır! 

Aromatica'nın jellerini daha yakından tanımak için Aromatica Doğal & Vegan Aloe Vera Jeller Hakkında Bilmeniz Gerekenler blog yazımıza göz atabilirsin! 

Kuru Cilt 

Bazı insanlar fazla sebum üretirken bazıları ise yetersiz üretebiliyor.  

Önerilerimiz: 

  • Cildini yıpratmayacak hafif bir temizleyici ile rutinine başlayabilirsin.  
  • Duş alırken çok sıcak sudan kaçınmak isteyebilirsin. 
  • Cildin susuz ve yağsız kalması zamanla cilt elastikiyetini azaltır. Cildini beslerken nemlendirecek bir tonik olan Village 11 Factory N Skin Formula Toner cilt bakım rutinine ekleyebilirsin. 
  • Gece cildimiz kendini yeniler, adeta bir fabrika gibi çalışır. Gece yatarken cildine yardımcı olmak için Mizon Good Night White Sleeping Mask Tube maskesini deneyebilirsin. 
  • Sadece bir damlayla yüzümdeki sıkılığı gevşetecek bir yağ arıyorum diyorsan Aromatica Organic Rose Hip Oil ile tanışmanın tam vakti. 

Hassas Cilt 

Cildine ne sürersen sür inatla isyan mı ediyor? Küsüp kolayca kızarıyor mu?  

Önerilerimiz: 

  • İçerisinde boya ve parfüm olan ürünlerden kaçın. 
  • İçerisinde %50’den fazla yeşil çay olan Benton Deep Green Tea Toner ile cildine daha canlı bir görünüm sağlayabilir ve yeşil çay gücü ile cildini yatıştırabilirsin.  
  • Saçın için içerisinde sülfat ve paraben olan şampuanlardan vazgeçme zamanı geldi! 
  • Aromatica Cica Calming Gel’i daha önce denemediysen cildinin ihtiyaç duyduğu rahatlatıcı ve besleyici etkiyi keşfetmek için harika bir fırsatı kaçırıyorsun demektir. 

Karma Cilt 

Cildin yağlı mı kuru mu bir türlü karar veremiyorsa, karma olması olası. 

Önerilerimiz: 

Normal Cilt 

Eğer normal cilt tipine sahipsen piyangoyu kazanmış gibi hissedebilirsin ama düzenli cilt bakımı yapmıyorsan yaş aldıkça “keşke”lerin oluşabilir. Hatta cildin normal olsa dahi, zaman zaman kuru, yağlı, hassas veya karma bir döneme giremeyeceği anlamına gelmez. Cildimiz zamanla, mevsimlerle ve birçok başka nedenden dolayı değişebilir. 

Cildimizin karmaşıklığı ve değişkenliği, kendi kişiliğimiz gibi bazen öngörülemezdir. Belki bazen güneşin tadını çıkarmak istiyoruz, bazen de evde rahatlamak istiyoruz. Benzer şekilde, cildimiz de bazen ışıldıyor gibi görünebilirken, bazen de bakım ve dikkat isteyebilir. Önemli olan, cildimize uygun bakımı sağlamak ve ona gereksinim duyduğu özeni göstermektir. Her cilt tipi benzersizdir ve değişkenlik gösterebilir, bu yüzden cildimizi dinlemek ve ihtiyaçlarını anlamak önemlidir.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Justin Beauty
Güzelliğinizi ve gerçek sizi keşfetme yolculuğunuza hoş geldiniz! Şimdi ücretsiz olarak Justin Beauty Club’a katılın, %15 indirim kuponu ve 250 puan anında hesabınıza tanımlansın. Justin Beauty Club'da birçok ayrıcalık sizi bekliyor!
Gelince Haber Ver
this is just a warning
Giriş yapın