İki Aşamada Yüz Temizleme: Double Cleanse
Yüz temizleme nasıl olmalı? Su? Sabun? Temizleyici Jel? Yüzümüzü arındırmak için nasıl bir temizleyici tercih etmeli? Tek basamak yeterli olmaz mı, bu çift basamaklı temizlik de nereden çıktı?
İkili Temizlik Youtube Videomuz
Cilt temizliği cilt bakımının temeli desek herhalde yanlış olmaz. Tıpkı kirli bir tuvale resim yapmak gibi, iyice temizlenip arındırılmamış bir cilde bakım yapmak da daha zor. Uyguladığın bakım ürünleri öncelikle cildinde biriken kiri, siyah ve beyaz noktaları, ölü deri hücrelerini aşmalı ve en son cildine ulaştığında buharlaşmadan absorbe olmalı... Eh diğer cilt bakım ürünlerine bu zorlu yolculuğu yaşatmadan önce hatırlaman gereken bir şey var: Sivilce, siyah nokta vb. birçok cilt problemi ciltte biriken ölü deri hücrelerinin, sebum fazlasının ve diğer kir kalıntılarının arındırılmamasından kaynaklanır. Doğru bir cilt temizliği, kullandığın diğer cilt bakım ürünlerinin cildine kolayca işlemesini sağlarken, birçok cilt probleminin de oluşmasının önüne geçer. Böylece kullandığın cilt bakım ürünlerinden bazılarına zaten hiç ihtiyacın kalmayabilir!
Cilt temizliği için farklı yöntemler ve dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta var.
Yüz temizlemeden bahsederken, yüzümüzü yıkayıp havlu ile kurulamayı kastetmiyoruz. Bunun temelde pek de işe yaramadığını belirtmeliyiz... Cildi bir filtre gibi düşünebiliriz, suyu absorbe eden kiri ve mikropları dışarıda tutan... Ama her filtrenin düzenli şekilde temizlenmesi gerekir. Yani gece cilt temizliği yapmadan yatmak, tüm bu istenmeyen maddeleri cilt filtresinin üzerinde bırakmak demek! Cilt temizliğine önem vermemek sivilce ve siyah noktalar gibi problemlere neden olduğu kadar cildin yaşlanmasında da etkilidir. Gün boyu içeriden ve dışarıdan maruz kaldığın faktörler cildini "serbest radikallerle" başbaşa bırakır. Serbest radikaller cilt hücrelerinin ölmesine, doğal elastinin ve kolajenin azalmasına neden olarak cildin yaşlanmasında ve kırışıklık oluşumunda rol oynar. Bu yüzden cilt temizliği cilt bakım rutininde çok önemli bir basamak! Birçok cilt bakım ürününün etkisini orta vadede gözlemlersin ama cilt temizlik ürünlerinin etkisini neredeyse anında ya da çok kısa süre içinde görmek mümkün. Bu nedenle diğer bakım ürünlerine göre çok daha motive ediciler... Akşamları üşenmemek için bir sebep daha!
Kore cilt bakım rutininde temizlik basamaklarına çok önem veriliyor. Korelilerin temizlik yöntemi "çifte temizlik" bizi alışkanlıklarımızın dışına çıkmaya davet ediyor. Hani bazı zamanlarda şöyle her şeyi bir kenara bırakıp kocaman bir temizliğe girişmek gelir içimizden... Etrafımızdaki her şeyin derli toplu, tertemiz olduğunu görmek bir oh dedirtir. Yerler süpürülür, toz alınır, tezgah silinir; yer yer çamaşır suyu boca edilir bazen de deterjan... Nasıl her seferinde farklı temizlik maddeleri kullanıyorsak, double cleansing yani çifte temizleme de tam olarak böyle bir şey! Hazırsan detaylara geçelim!
İkili yüz temizliğini, önce yağ bazlı ve ardından su bazlı iki ürün tarafından cildin temizlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Ne yani tek aşamalı cilt temizliği yetmiyor mu dediğini duyar gibiyiz. Kısaca söylemek gerekirse, aslında o kadar da yeterli değil... Cildimizde kirliliğe sebep olan bazı maddeler suya, bazı maddeler ise yağ türevi maddelere ilgi duyuyor ve bu maddeler içinde çözünüyorlar. İşte ikili temizliğin temeli de tam olarak benzer benzeri çözer bilgisine dayanmakta. Yağ bazlı temizleyici ciltteki fazla sebum, ölü deri hücreleri, silikonlar, güneş koruyucular ve makyajın temizlenmesini; su bazlı temizleyici ise çevresel kirliliklerin, terin ve yağ bazlı temizleyiciden kalan artıkların arındırılmasını sağlar. Yağ bazlı temizleyiciler cildin sebum dengesini düzenleyerek cildin su-yağ dengesinin korunmasına yardımcı olurken, su bazlı temizleyiciler de cilt bakım rutininin ilerleyen aşamalarında kullanılacak ürünlerin daha iyi emilmesini, cildin nemlenmesini ve ideal pH değerini bulmasını sağlar.
Kirlilik Faktörleri
Bu kadar temizlik biraz abartılı gibi geliyor olabilir. O zaman bazı kirlilik faktörlerini hatırlatalım. Öncelikle kendi vücudumuzun ürettiği fazla sebum cildimiz iyi temizlenmediği takdirde birikir ve istemediğimiz bir yağlanmaya sebep olur. Gözenekleri tıkar ve ardından irili ufaklı kırmızılı beyazlı sivilcelerin oluşmasına yol açar. Hava kirliliği! Hiç de hafife alınacak bir sebep değil. Çevresel diğer birçok faktörü de hava kirliliğinin yanına ekleyebiliriz. Ve bakteriler… Aknelerin oluşumuna sebep olan bakteriler de iyi yapılmamış bir temizliğin ürünü.
Göz & Dudak Makyajı Temizliği
İkili yüz temizliğine geçmeden önce yüz temizliğinin ilk basamağının makyaj temizleme olduğunu belirtmeliyiz. . Hele ki su geçirmeyen göz & dudak makyaj ürünleri kullanıyorsan makyaj temizleme işlemi tam bir eziyete dönüşebilir. Ama sabırlı ol! Göz ve dudak makyajını tamamen temizlendiğinden emin olana kadar en az 10-15 saniyeni yağ bazlı bir temizleyici ile makyajını temizlemeye ayır ya da makyaj temizliğine yönelik balzamlar gibi özel temizlik ürünlerini tercih et. Eğer lens kullanıyorsan temizlemeden önce lensini çıkarmayı unutma! Sonrası fazla can yakıcı olabilir.
Birinci Aşama: Yağ Bazlı Temizleyiciler
Yağ bazlı ürünler deyince sanki cildi ekstra yağlandıran, aknelerin artmasına sebep olacak ve cildi daha kirli hale getirecek bir çağrışım oluşuyor ilk anda. Ancak tam tersi bir etki söz konusu. Eğer akneli bir cilt yapısına sahipsen yeni sivilcelerin oluşumunu engellemek için özellikle yağ bazlı temizleyicileri kullanman gerekiyor. Böylece fazla sebum temizlenir ve akne oluşumuna sebep olacak temel faktör ortadan kalkmış olur. Yağ bazlı temizleyiciler sebum (yağ) fazlasıyla daha etkili mücadele etmeleri sebebiyle, sanılanın tam aksine, yağlı ve karma ciltler için de çok daha uygun çözümler. Yağ bazlı temizleyicileri özel cilt bakım yağları ile karıştırmamak gerek. Cilt bakım yağları gerçekten de yağlı ve karma cilt tipleri için pek uygun değil... Yağ bazlı temizleyiciler özellikle makyaj kalıntıları ve gün boyu biriken kiri ve sebum fazlasını temizlemek için ideal olduğundan akşam rutinindeki temizlikte oldukça önemli. Sabah cilt temizliğinde de gece boyu salgılanan sebumu ve gece uygulanan cilt bakım ürünlerinden arta kalanları temizlemek için tercih edilebilir. Eğer sabah-akşam çift temizleme yapmaya üşeniyorsan yağ bazlı temizleyici basamağını sabah atlayıp yalnızca akşam temizliği için tercih edebilirsin. Yağ bazlı temizleyicileri bir ped ya da avuç içi yardımıyla uygulayabilirsin. Cilde eş şekilde yaymak ve parmak uçlarıyla nazik oval hareketlerle cildin absorbe etmesine yardımcı olmak tavsiye edilir. Temizlik aşamasında hafif masaj yapmak hem cildin arınmasına hem de kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Özellikle kış aylarında kan dolaşımının artmasına yardımcı olmak önemli... Durulamak için ise sıcak su kullanmak yağ bazlı temizleyiciyi çıkarmayı kolaylaştırır. Durulama esnasında cildini ovuşturmaktan kaçın! Böyle sert hareketler cildin kırışmasına yol açar, avuç içleri ile nazik vuruşlar yapmak daha doğru bir yaklaşım.
İkinci Aşama : Su Bazlı Temizleyici
Bu aşama hepimiz için biraz daha tanıdık. Yağ ile çözülmeyen ve suyla beraber akıp gidecek kirlilikler için iki farklı formda temizleyici seçeneği var: temizleyici jel formu veya köpük oluşturarak temizleyen “foam cleanser”lar. Ve bolca su! Su bazlı temizleyicilerde bolca köpük bulmak mümkün ama köpüğün kendisinin temizliğe çok bir etkisi yok. Sadece daha temiz, fresh bir his bırakıyor ve cilt temizliğini daha eğlenceli hale getiriyor... Bu yüzden birçok marka ürünlerini olabildiğince çok köpürecek şekilde tasarlıyor. Su bazlı temizleyici seçerken cilt tipi çok önemli bir faktör. Farklı cilt tipleri için farklı pH değerinde temizleyiciler tercih edilmeli. Cildin için doğru olan temizleyici cildinde ideal pH dengesinin kurulmasına yardımcı olmalı. Cildine uygun olmayan bir temizleyici kullanmak ciddi sorunlara neden olabilir.
Cilt temizliği sonrası cildinde gergin bir his oluşuyorsa ya da hafif bir yanma hissediyorsan, bu cildinin iyice temizlendiğine dair bir işaret değil! Aksine kendin için doğru temizleyici kullanmadığını gösteriyor. Örneğin yağlı bir cilde sahipsin ve temizlerken cildini çok fazla kurutan bir temizleyici kullanıyorsun. Bu kuruma hissi sana fazla sebumdan kurtulduğun için ideal bir temizlik deneyimi gibi görünebilir. Oysa cildin kaybolan yağın yerine yenisini üretmeye çalışacağından cildin kısa sürede çok daha fazla sebum üretmeye başlayabilir. İşte bu yüzden pH değeri hakkında bilgi sahibi olmak ve pH değerine göre temizleyici seçmek önemli.
pH ve Cilt
Temizleyici seçiminde püf nokta olarak adlandırabileceğimiz kısım cildin asidik ya da bazik (alkali) yapısına bağlı. pH değeri 0 ile 14 arasında değişebilir, 0 en asidik, 14 en alkali değerdir, 7 ise nötrdür. İdeal insan cildi genellikle pH 5,5 olarak değerlendirilir, yani hafif asidik.
Peki cildimizin pH değerini nasıl anlayacağız?
Eğer bir cilt normalden daha asidik bir yapıya sahipse yağlı ve akneye meyillidir. Ama eğer normalden daha alkali bir yapıya sahipse genellikle oldukça kuru ve gergin bir yapıdadır. Normal ciltler için pH değeri daha az önemli ve ideal pH değerindeki bir ürün tercih etmeliler. Bunun dışında kalan cilt tipleri için ise dengeleyici değerde bir cilt temizleyici kullanmak gerekir. Tabii dengeleme konusunda hassas davranmalı. Örneğin bir vücut sabunu çok fazla alkali (pH 8-10) yapıdadır ve bu nedenle kalın vücut derisine uygularken sorun yaratmasa da hassas yapıdaki yüz derimize genellikle uygun değildir. Öte yandan çok asidik bir temizleyici ise cildi yağdan ve diğer kirliliklerden arındırmada yetersiz kalır. Bunu göz önünde bulundurarak dengeleyebilmek kilit noktamız! Temizleyicinin pH değeri ambalajında belirtilmediyse basit pH çubukları ile pH değerini hemen öğrenebilirsin.
Cilt temizliğinin ana hatlarını ve ikili temizliğin neden cildin için bu kadar önemli olduğunu açıklamaya çalıştık. Doğru bir cilt temizliği birçok cilt problemini önlemede en önemli etken. Günlük cilt temizliğini ihmal etmeden sürdürmek sağlıklı bir cildin anahtarı... Meşhur 10 adımlı Kore cilt bakım rutinine ayıracak vaktin olmadığını düşünsen bile oluşturacağın herhangi bir cilt bakım rutini mutlaka doğru bir cilt temizliği ile başlamalı.
İdeal bir cilt bakım rutini nasıl oluşturulur öğrenmek istersen K-Beauty 101 rehberimizi inceleyebilirsin.
Kore'nin en iyi cilt temizleme ürünlerine göz atmak istersen seni böyle alalım.