Hoşçakal siyah noktalar! Siyah nokta nedir? Nasıl geçer? Siyah noktalı cilt bakımı
Siyah nokta nedir?
Siyah nokta ergenlikle hayatımıza giren ve yaşlılıkta dâhi görülebilen yaygın bir cilt problemi. En çok yüzde, özellikle de burunda gözlenen siyah noktaya kısaca gözeneklerde biriken yağ ve kir diyebiliriz. Siyah rengin nedeni ise oksidasyon. Gözenekler genellikle aşırı sebum, yani yağ üretimi nedeniyle doluyor. Ölü deri ve bakteriler de işin içine girince siyah nokta oluşumunun kaçınılmaz hale geldiğini söyleyebiliriz.Siyah nokta nedenleri nelerdir?
Siyah nokta oluşumunda bir ordu gibi çalışan faktörler şöyle:- Aşırı sebum üretimi
- Yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişikliklere maruz kalmak (ergenlik, doğum, stres, regl)
- Kan şekeri seviyesini artıran karbonhidratlı besinler
- Aşırı şeker tüketimi
- Aşırı yağ tüketimi
- Temizlenmeyen ölü cilt hücreleri
- Ciltte biriken propionibacterium acnes bakterisi
- Cildin nefes almasını engelleyen kozmetik ürünler
- Ter, nem ve toz gibi dış etkenler
- Cildin iyi temizlenmemesi
Siyah nokta hangi cilt tipinde görülür?
Aslında siyah noktanın hemen hemen her cilt tipinde görüldüğünü söyleyebiliriz. Cildini iyi temizlemeyen, stresten mustarip, kötü beslenen ya da hormonal değişiklikler yaşayan kişilerde genellikle akne oluşumu gözleniyor. Tabii cildin yağlıysa çok daha riskli bir gruptasın. Aşırı sebum üreten yağlı cilt, iyi temizlenmediği ve doğru ürünlerle bakım yapılmadığı takdirde siyah noktaların en sevdiği ortam.Hangi yiyecekler siyah nokta yapar?
Hormonlar, çevresel faktörler ve cilt yapısı gibi nedenlerin yanı sıra akne ve siyah nokta oluşumunda en önemli etkenlerden birisi de beslenme. Herhangi bir yiyeceğin doğrudan akne oluşumuna neden olduğunu söyleyemeyiz. Ancak uzmanlar bazı besinlerin aşırı tüketiminin akne ve siyah nokta oluşumunu artırdığında hemfikir. Bu besin grupları şöyle:- Hayvansal gıdalar (Süt ve süt ürünleri)
- Yüksek glisemik endeksli yiyecekler (Tatlılar, pastalar, kurabiyeler, işlenmiş tahıllar)
- Bol bol doymuş yağ içeren besinler (Fast food)
- Omega 6 yağ asidi içeren besinler (Kuruyemişler)
Siyah noktalar nasıl geçer?
Siyah noktalardan kurtulmak için aslında pek çok şeyi bir arada yapmak gerekiyor. Bu acil durum eylemlerinin başında temizlik ve bakım var. Basit günlük rutinlerle ve cilt tipine uygun ürünlerle siyah noktalarından kurtulabilirsin.Cilt temizliğinin püf noktaları:
- Cildini düzenli yıka: Cildinde biriken yağı gidermek ve siyah noktalara daha en başından veda etmek için hem uyanınca hem de yatarken mutlaka yüzünü yıkamalısın. Cildini tahriş etmeyen, yumuşak ve yağ dengesini düzenleyen bir cilt temizleyici tercih edebilirsin.
- Yağsız ürünler kullan: Unutma ki en temel neden aşırı yağ üretimi. Bu nedenle kullandığın nemlendirici, makyaj malzemesi, güneş kremi gibi ürünlerin yağ içermemesine özen göster. Temizleyici söz konusu olduğunda ise yağ bazlı ürünleri tercih etmelisin. Yağ bazlı temizleyici ciltte biriken yağ bazlı kirleri temizler. Bu da yağlı ciltlerin ihtiyacı olan bir şey.
- Yastık kılıflarını sık sık değiştir: Tüm gece yüzünün değdiği yastık kılıfları yağ ve kir nedeniyle bakteriyel bir ortama ev sahipliği yapıyor. Kılıflarını haftada en az 2 kez değiştirerek bakteri oluşumunu ortadan kaldırabilirsin.
K-Beauty ile siyah noktalı cilt bakımı
Son yılların gözdesi şu müthiş Kore kozmetiği ürünlerini duymuşsundur. Koreli kadınların pürüzsüz ve parlak ciltleri sadece doğuştan gelmiyor. Doğal içerikli ürünlerden oluşan detaylı bir rutinin o göz alıcı ciltlerdeki etkisi büyük. Çok daha fazla detay için K-Beauty 101 yazımızı inceleyebilirsin. İşte Kore’den Avrupa ve Amerika’ya bir anda yayılan Kore güzellik rutini ve Kore kozmetiği ürünleri siyah noktaya özel seçenekleriyle de büyük ilgi çekti. Sivilce maskeleri, peeling ürünleri ve siyah nokta temizleyiciler bugün en çok tercih edilen ürün grupları arasında yer alıyor. İşte senin için bazı ürün önerileri, işlevleri, kullanım püf noktaları:Siyah noktalara hangi maske iyi gelir?
Siyah noktalara iyi gelen Kore kozmetiği ürünlerinin başında maskeler var. Yağlı ve karma ciltlerde, cildin iyice arınmasını ve ölü cildin atılmasını sağlayan, antibakteriyel etkisi nedeniyle bakterilerle savaşan sivilce kurutucu maskeler aynı zamanda cildi yatıştırıyor.