Eksfoliasyon Nedir ve Cildinin Neden Buna İhtiyacı Var?
Birçoğumuz günde oldukça fazla saç teli döküyoruz. Peki sence ne kadar ölü deri hücresi döküyorsundur? 30.000 desek? Oldukça fazla değil mi? Aslında bu sayı günlük değil, dakika başı. Cildin sürekli olarak hücrelerini yeniliyor ve ölü hücreleri atıyor. Bu aslında sağlıklı bir şey. Cildinde güneş kremi, makyaj ve izlerin sürekli kalıp kat kat biriktiğini düşünsene! Peki, madem cildimiz bunu doğal olarak yapıyor neden farklı ürünlerle cildimizi kendimiz ‘eksfoliye’ ediyoruz? Kısa cevap: Çünkü yaş alıyoruz! Cildimiz daha fazla etkenden (stres, mavi ışık, hormon seviyeleri gibi) etkileniyor ve bir yardımcı ele ihtiyaç duyuyor.
Eksfoliasyonu ya da peeling’i sosyal medyada sürekli duyuyorsan ama her ağızdan farklı bir ses çıkıyorsa merak etme, kafandaki tüm soru işaretlerini kaldırmak için burdayız!
Eksfoliasyonun Temelleri: Cilt Bakımında Neden Önemli?
Tek bir cümlede özetlemek gerekirsek eksfoliasyon, cildin yüzeyinden ölü deri hücrelerini uzaklaştırma sürecidir. Yani, cildini yenilemenin bir yoludur! Bazen, ölü hücreler tamamen dökülmez. Bu, kuru, pul pul dökülen lekeler ve tıkanmış gözeneklere neden olabilir. Peeling/eksfoliasyon yapmak bunun önlenmesine yardımcı olabilir.
Eksfoliasyonun faydalarını sıralamamız gerekirse:
- Daha az sıklıkta tıkanmış gözenekler
- Daha yumuşak ve pürüzsüz cilt
- Cilt tonu eşitlenmesi
- Leke ve iz görünümünde azalma
- Kırışıklıklarda azalma
- Ölü cilt hücrelerinin yenilenmesi
- Cildin nem absorbe etmesi
Eksfoliasyonun Türleri Nelerdir ve Nasıl Yapılır?
Fiziksel eksfoliasyon, kimyasal eksfoliasyon, AHA’lar, BHA’lar, Scrub’lar... Bu terimleri ya da bileşenleri eminiz ki duymuşsundur. Peki aralarındaki fark ne? Hangisi senin için uygun? Hadi inceleyelim!
Eksfoliasyon ikiye ayrılır: Kimyasal Eksfoliasyon ve Fiziksel Eksfoliasyon.
Kimyasal Eksfoliasyon: Bu yöntem, ölü deri hücrelerini uzaklaştırmak için asitler veya enzimler kullanır. Bu asitlere de sık sık duyduğumuz AHA ve BHA’lar örnek olabilir.
Fiziksel Eksfoliasyon: Cilt yüzeyinden yaşlı ya da ölü hücreleri fiziksel olarak uzaklaştıran bir bileşen veya araç kullanılarak yapılır. Bu amaçla kullanılabilen aletler fırça, sünger, ponza taşı veya yüz kesesi olabilir. Ya da şu sıralar adını sıkça duyduğumuz scrub’lar fiziksel eksfoliasyonun kahramanları olabilir!
AHA
AHA’lar genellikle şekerli meyvelerden elde edilen bir grup suyla çözünebilen asitler. AHA’lara yer verdiğin rutinin, daha pürüzsüz, daha parlak bir cildi ortaya çıkarmaya ve ciltte ortaya çıkan ince çizgilerin, hiperpigmentasyonun ve sivilce izlerinin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca AHA’lar cildin pH seviyesini düşürür, cildi hafifçe daha asidik hale getirir. Bu da cilt bariyerini iyileştirmeye yardımcı olur.
Cilt bakımında popüler olan bazı AHA’lar:
- Şeker kamışından elde edilen glikolik asit
- Sütte bulunan laktik asit
- Bademlerden elde edilen mandelik asit
- Portakal-limon gibi narenciye meyvelerinde bulunan sitrik asit
- Elma içinde bulunan malik asit
BHA
AHA’lar nasıl suda çözünüyorsa BHA’lar da yağda çözünür. Bu asitler kıl köklerinize kadar nüfuz ederek oradaki fazla yağ ve ölü cilt hücrelerini derinlemesine çözer (belki Fiddy metodunu duymuşsundur, Fiddy metodunda ilk olarak Salisilik asit kullanılmasının sebebi de bu). Ayrıca anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Yani, sivilce ve akne bakımında yardımcı olur. Peeling özelliklerinin yanı sıra, salisilik asit (bir BHA türü) aynı zamanda ciltte kollajen üretimini de uyarabilir!
AHA ve BHA ürünlerimize burdan ulaşabilirsin!
Sık Yapılan Eksfoliasyon Hataları Nelerdir ve Bunlardan Nasıl Kaçınılır?
Eksfoliasyon, kimyasal peeling, tanecikli peelingler... Hepsi çok karmaşık ve yanlış uygulanması mümkün gözüküyor olabilir. Ama merak etme, bu hataları yapmadığın sürece endişelenmen gereken hiçbir şey yok!
- Gereğinden fazla peeling yapmak: Yağlı bir cilde sahip değilsen haftada 1-2 kere cildine peeling yapmak yeterli olacaktır. Fazla peeling yapmak, cilt bariyerine hasar vererek cildini hassaslaştırabilir.
- Çok sert bir peeling kullanmak: Sert yüz peelingi ile agresif ovma, ciltte mikro yırtıklar oluşturabilir. İçerisinde sert ve asimetrik katı parçacıkları olan scrub’lardan kaçın.
- Peeling sonrası bakımı atlamak: Peeling işleminden sonra nemlendirici serumlar ve nemlendiricilerle devam etmek, cildin nem bariyerini yenilemek ve kurumayı önlemek için atlamaman gereken bir basamak (yazımızın devamında bunu nasıl yapabileceğinden bahsettik).
- Güneş kremi kullanmamak: Eksfoliasyon denince akla ilk gelmesi gerekenlerden biri de güneş koruması. Cildini yenilerken oluşabilecek hassasiyet ve pigmentasyonlardan onu koruyabilecek yegane şey ne? Tabii ki de güneş koruyucular! SPF ve PA değerlerini kontrol ederek geniş kapsamlı bir güneş koruyucu edinmen, 2 saatte bir yenilemen çok önemli!
- Retinol gibi içeriklerle beraber kullanmak: Yapmazsın biliyoruz, ama eksfoliasyon uyguladığın bir rutine retinol gibi bir aktif içerik daha eklemek cildini hassaslaştırıp bariyerine zarar verebilir. “Skin Cycling” ile bu riskleri minimalize edebilirsin!
Eksfoliasyon Sonrası Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Cildine peeling yaptın, ölü hücrelerden ve köklerindeki ekstra yağdan arındın. Peki ya sonrası?
1-Nemlendirici
Bir kerelik peeling yapmak cildindeki tüm yağı silip süpürmez. Fakat önemli bir miktarını arındırır. Bundan dolayı nemlendiricini (özellikle içerisinde Gliserin ya da Seramid gibi içerikler olan) iyi seçmen önemlidir.
Aromatica Cica Calming Gel’i eksfoliasyon sonrası yatıştırıcı bakımda tercih edebilirsin. Cica, cildinin yatışmasına ve Aloe vera da cildini nemlendirirken aynı zamanda ışıltı vermeye yardımcı olacak.
2-Güneş Kremi
Peeling işlemini akşam yapmanı öneriyoruz. Ancak oldu da sabah veya öğlen yaparsan, güneş kremi sürmeyi unutma. Peeling cildinin üst tabakasını temizler ve cildini güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebilir.
Eğer hangi güneş kremini kullanacağına karar vermediysen, Benton Air Fit UV Defense Sun Cream, içerdiği Cica ve Pantenol ile eksfoliasyon sonrası aradığın nem ve yatıştırıcı bakımı sağlayabilir!
3-Bırak Cildin Dinlensin
En son adım olarak cildin normalden daha hassas olacağı için bir süre (5-7 gün) AHA veya BHA kullanmaman gerekiyor. Hassas ciltleri yatıştırması ile bilinen, dinlendirici içerikleri tercih edebilirsin. Centella asiatica (ya da kısaca Cica), Aloe vera, Yeşil çay, Papatya özü gibi bileşenlerin hassaslaşmış cildi yatıştırdığı birçok kez kanıtlanmış.
Hassas ciltler için koleksiyonumuza göz atıp eksfoliasyon rutinini bu ürünler ile oluşturabilirsin!
Cica seçkimizi buradan, Yeşil çay seçkimizi ise buradan ziyaret edebilirsin!
Eksfoliasyon Hangi Cilt Tiplerine Uygundur?
Herkesin cildi ve belirli ürünlere vereceği tepkiler farklıdır. Cildinin irite olma ihtimalini olabildiğince azaltmak için cilt tipine uygun eksfoliasyon metodu seçmelisin.
Hassas Cilt: Belki de peeling yapmaya en ön yargılı yaklaşan sensin. Ancak yine de denemek istiyorsan BHA’larla (BHA’lar diğer ürünlere kıyasla daha az irite eder) başlayıp cildine nasıl etki ettiğini kontrol edebilirsin. Bazen de kendini K-Beauty'nin inovatif markalarına bırakman gerekebilir! Örneğin, Mizon BSA Blackhead Away Liquid, EWG yeşil sınıf içeriklerle ve hassasiyeti olanları memnun edecek BSA ile formüle edildi.
Yine de ben asitlerle anlaşamıyorum, ama gözenek temizleme, sebum dengesi ve sivilcelerime bakım arıyorum dersen; Aromatica Tea Tree Calming Gel’e göz atabilirsin. Yatıştırıcı ve doğal çay ağacı içeriği ile asitler de olmadan bakım yapmana yardımcı olur.
Kuru Cilt: Kuru cilt pul pul dökülmüş veya pürüzlü olabilir. Glikolik asit gibi AHA’lar, cildinin yüzey tabakasını temizleyerek yeni cilt hücrelerinin daha etkili bir şekilde nemi absorbe etmesine olanak tanır.
Normal Cilt: Normal ciltler için eksfoliasyonun biraz daha risksiz olduğu söylenebilir. Hangi peeling’i kullanacağın tamamen kişisel seçimine kalmış.
Yağlı Cilt: Cildin yağdan parlak mı gözüküyor? Salisilik asit gibi yağ çözücü bir BHA tercih edebilirsin. Cosrx Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser’ın seni mutlu edeceğine eminiz.
Karma Cilt: T bölgen yağlı ama yanakların kuru mu? Yağlı kısımlara BHA, kuru kısımlara ise hafif bir AHA kullanabilirsin.
Cilt bakım rutinine düzenli bir şekilde peeling ürünleri ekleyerek, cildinin tam potansiyelini ortaya çıkarabilir, daha genç, canlanmış bir cilt ile ışıltını ortaya çıkarabilirsin!