İçeriğe atla

Cilt Bakımında Salisilik Asit Nedir?

Ebru Nida Koc 07 Jun 2024 0 yorum

Cilt bakım dünyasında adını sıkça duyduğumuz, akneli ve sebum dengesi arayan ciltlerin vazgeçilmez dostu Salisilik asiti duymuşsundur. Bu güçlü bileşen, cildimizin doku, ton ve görünümünü iyileştirmede adeta bir süper kahraman gibi çalışıyor. 

Eğer Salisilik asit kullanımı ve bu mucizevi bileşenin cildine sunduğu faydalar konusuna yabancıysan, endişelenmene gerek yok! Bu yazımızda, Salisilik asitin cilt bakımındaki rolünü ve cildine nasıl yardımcı olabileceğini detaylarıyla keşfedeceksin. Hazırsan başlayalım! 

Salisilik Asit Nedir?  

Salisilik asit genellikle söğüt kabuğu ve diğer bazı bitkilerden elde edilir. Cilt için bir kimyasal peeling bileşeni beta-hidroksi asit (BHA) olarak işlev görür. Salisilik asit yağda çözünebilir olduğundan, derinin katmanlarına daha derinlemesine nüfuz edebilir. Bu özelliği sayesinde temizleyici olarak da görev alır! 

Birçok cilt bakım ürününde de bulunur hatta cilt bakım ürünü alışverişini yaparken bu bileşik mutlaka karşına çıkmıştır. Yüz temizleyicilerinde bile bulabilirsin, sivilce ve akneye meyilli bir cildin varsa senin için etkili olabilir!  

Salisilik Asit Hangi Besinlerde Bulunur? 

Salisilik asit sadece sivilce dönemindeki kurtarıcın değil, günlük olarak tükettiğimiz birçok besinde de Salisilik asit türevleri bulunur.  Sivilce bakımında kullanılan asidin vücuduma nasıl bir katkısı olabilir diye düşünüyor olabilirsin. Ancak, gücünü hafife alma! Salisilik asit, anti-enflamatuar ve ağrı kesici faydalar sağlaması ve kanser, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmasıyla biliniyor. 

Peki hangi besinlerde bulunur? 

  • Sebzeler:  Brokoli, karnabahar, salatalık, mantar, turp, ıspanak, kabak, patlıcan ve biber 
  • Meyveler: Domates, elma, avokado, yaban mersini, kiraz, üzüm, şeftali ve erik 
  • Baharatlar: Kekik, biberiye, köri baharat ve kırmızı biber 

Salisilik Asit Cilt Bakımında Nasıl Kullanılmalı? 

Cilt bakım dünyasındaki asitler korkutucu kimyasallar değillerdir. Hatta, Salisilik asit, hassas bir cilde sahip değilsen günlük olarak kullanabileceğin bir asittir. Buna rağmen günde yalnızca bir kez kullanmanı öneriyoruz. Sabah veya akşam rutininde kullanabilirsin, ancak Salisilik asidin gece cilt bakım rutinine dahil edilmesi daha uygun olabilir; çünkü salisilik asit, yüzeysel ölü deri hücrelerini soyarak daha yeni ve genç cilt hücrelerini ortaya çıkarır. Bu cilt hücreleri de güneş hasarına daha duyarlıdır. Gündüz kullanıyorsan da güneş koruyucunu uygulamayı ve tazelemeyi ihmal etme! 

Hangi ürünlerle hangi basamakta kullanman gerektiğini öğrenmek için yazımızın sonuna atlayabilirsin! 

Salisilik Asiti Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Her cilt farklı, dolayısıyla bu asit, arkadaşının cildinde harikalar yaratırken sende farklı bir etki gösterebilir. Yeni bir bileşen denerken cildinin küçük bir yerinde ürünü test etmek faydalı olabilir. 

Peki salisilik asit kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? 

  • Retinollerle birlikte kullanmamak. 
  • Eğer egzaman veya çok kuru cildin varsa kullanmadan önce doktoruna danışmak. 
  • Kullandıktan sonra güneş kremini ihmal etmemek. 
  • Eğer cildin hassassa önce küçük bir bölgede test edip reaksiyon gösterip göstermediğine bakmak. 
  • Peeling olarak her gün kullanmamak (3-4 günde bir yapmanı öneririz) 

Cilt Bakımında Salisilik Asit Kullanımı Nasıl Olmalı?  

Salisilik asiti hangi formda tercih ettiğin tamamen kişisel tercihine ve cildinin ihtiyacına bağlı.  

Sivilce Karşıtı Bakım 

Salisilik asit kullanım sıklığı ürünün türüne bağlıdır. Salisilik asidi sabah ve akşam cilt bakım rutinlerininde kullanabilirsin. Salisilik asit içeren temizleyiciler genellikle günlük kullanıma uygundur ve günlük rutinde uygulanabilir. Ancak, Salisilik asit maskeleri ve tonikleri daha az sıklıkta kullanılmalıdır. Tabii ki de sonrasında güneş kremi kullanmayı ihmal etme! 

Eksfoliasyon İçin 

Yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında, en yaygın kullanılan kimyasal peeling içeriklerinden biri de Salisilik asit. Cilt tabakasına derinlemesine nüfuz ederek, yüzeydeki ölü ve kurumuş cilt hücrelerini çözer ve altında daha genç cilt hücrelerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Peeling yaptıktan sonra cildinin yumuşacık hissettirdiğini biliyoruz ama haftada 3 kereden fazla yapmamaya dikkat et! 

Eksfoliasyon ile ilgili kafanda soru işaretleri varsa blog yazımıza buradan ulaşabillirsin 

Salisilik Asit İçeren Cilt Bakım Ürünleri 

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Salisilik asit birçok cilt bakım ürününde bulunabilir. Aklına sadece o meşhur kırmızı serum şeklinde olan kimyasal peeling ürünü gelmesin! 

Temizleyiciler 

Optimal yüzdelik salisilik asit içeriğiyle günde iki kere kullanmaya uygun olan temizleyiciler, siyah nokta ve sivilce oluşumunu azaltabilir. Cosrx’in Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser’ını denemenin tam vakti! 

Tonik 

Hem cildim nemlensin hem de tıkanmış gözeneklerim derinlemesine arınsın diyorsan cilt bakım rutinine Salisilik asit içeren bir tonik eklemekte fayda var. Village 11 Factory Active Clean Toner ile cildinin tozu silinecek! 

Peeling 

Ne yaparsam yapayım siyah noktalarımdan bir türlü kurtulamıyorum diyorsan Cosrx BHA Blackhead Power Liquid’a bir şans ver deriz! 

Akne için tam bir tedavi olmasa da, Salisilik asidin birçok kişi için sivilce ve siyah nokta yolculuğunda en iyi yol arkadaşlarından biri olduğu deneyimlerle sabit. Unutma, her cilt ve ihtiyaçları farklı. Bu nedenle cilt bakım rutinine Salisilik asit eklerken cildinin ihtiyaçlarını ve tepkisini önceliklendirmeyi unutma. 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Justin Beauty
Güzelliğinizi ve gerçek sizi keşfetme yolculuğunuza hoş geldiniz! Şimdi ücretsiz olarak Justin Beauty Club’a katılın, %15 indirim kuponu ve 250 puan anında hesabınıza tanımlansın. Justin Beauty Club'da birçok ayrıcalık sizi bekliyor!
Gelince Haber Ver
this is just a warning
Giriş yapın