Doğanın mis kokulu mucizesi: Gül ile süper etkili doğal cilt bakımı
Çiçeklerin baş tacı, romantizmin simgesi, hem görüntüsü hem de kokusuyla baş döndürücü gül… Binlerce yıldır güzellik sembolü olan etkileyici bitki, zaman içerisinde efsane bir cilt bakım ürünü ve esans haline de gelmiş. Antik Mısır’da Kleopatra’nın banyosunu, Roma ve Yunan’da ise parfüm şişelerini doldurmuş olan gül, çiçeklerinden elde edilen gül yağı, gül suyu ve gül ekstresi gibi içeriklerle bugün doğal cilt bakımı denince yerini kimselere kaptırmıyor.
Cilt bakımı alanında gül, daha çok gül yağı ve gül suyu ile kendine yer buluyor. Gül suyu, çiçeğin taç yapraklarının damıtılmasından elde ediliyor. Gül suyunu cildi arındırıcı ve elastikiyet artırıcı özelliğiyle tonik ve serum ya da doğal bir makyaj temizleyici olarak kullanabilirsin. Hatta gül suyunu soğutarak göz çevresi bakımı için de kullanabilirsin! Göz altı şişliklerinin ve morluklarının hafiflediğini fark edeceksin. Gül ekstresinden elbette harika bir nemlendirici de olur! Bu tür kremler hem cildinin ışıltısını artırır hem de yaşlanma karşıtı bakım sunar. Üstelik her cilt tipi için gönül rahatlığıyla kullanabilirsin!
Damıtılması oldukça zahmetli olan ve ufak miktarlarda elde edilebilen gül yağı ise parfüm sektöründe kullanılan görece daha pahalı bir yan ürün. Meraklısı için ilk kez İranlılar tarafından damıtma yöntemi ile elde edilen gül suyunun Avrupa’ya İspanya’yı ele geçiren Berberiler ile yayıldığı düşünülüyor. Aromaterapik olarak da kullanılan gül, Buharalı tıp bilgini İbni Sina tarafından rahatlatıcı ve dinlendirici özelliği nedeniyle pek çok formülde kullanılmış.
Gül Yağı ile Cilt Bakımının Faydaları Nelerdir?
Hemen hemen hepimizin evinde gül suyu olmuştur. Mis gibi kokan bu özel bitki suyunun, düzenli kullanıldığında cilde canlılık kattığı, cildi sıkılaştırdığı, adeta kendi tazeliğini ve güzelliğini cildimize geçirdiği söylenir. Gerçekten de öyle! Güzelliğin kadim temsilcisi, cilt bakımı ve doğallık denince en etkili bitkisel formüller arasında yer alıyor.
Gül yağının cilde faydaları ise saymakla bitmiyor: Nemlendirici, temizleyici, sıkılaştırıcı, yaşlanma karşıtı… Bu mucizevi bitki; iltihap, sivilce ve yaralara karşı da etkili. Gül yağı cildin ihtiyaç duyduğu pek çok faydayı bir arada sunarak hem cilt dengesini koruyor hem de doğal güzelliği destekliyor.
Gül Suyu Ciltte Ne Gibi Etkiler Yapar?
Gül suyunu özel kılan en belirgin özellikleri ise pH dengesini, yağ ve nem dengesini koruması. Muhtemelen biliyorsundur; cildin pH dengesi bozulduğunda çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Düşük pH (asidik) ciltte aşırı kuruluğa, tahrişe ve kızarıklıklara yol açabilirken, yüksek pH (alkali) cildin doğal bariyerini zayıflatarak nem kaybına, aşırı yağlanmaya ve akne gibi problemlere neden olabilir. Ayrıca, cildin enfeksiyonlara ve çevresel etkilere karşı direnci azalır, bu da uzun vadede daha hassas ve savunmasız bir cilt demek. Gül suyu da cildin doğal pH seviyesini koruyarak aşırı yağlanmayı ya da kuruluğu önler. Özellikle güneş sonrası cildin yatışmasına yardımcı olur. Ayrıca gün boyu tazelenmek için sprey formunda kullanabilirsin. Mis gibi kokusuyla düzenli olarak tonik veya serum formunda kullandığında ise cilt görünümünü pürüzsüzleştiren sıkılaştırıcı bir etkiye sahip. Gündelik rutininde bu kadar tanıdık bir bitkinin derinlemesine değişim yaratabileceğini hiç düşündün mü?
Gül Kullanarak Evde Hangi Cilt Bakım Maskeleri Yapılabilir?
Gül yağı kullanarak evde yapabileceğin basit bir maske, cildine hem nem verir hem de yumuşacık bir doku kazandırır. Birkaç damla gül yağı ve balı karıştırarak cilt tonunu dengeleyen, canlılık veren bir maske yaratabilirsin. Aloe vera ve gül yağı ile hazırlayacağın maske, cildin için adeta bir şifa kaynağı! Aloe vera, doğal bir nemlendirici olarak cildini derinlemesine besler ve gül yağı da bu etkiyi artırıyor. Aloe vera jeliyle gülü bir araya getirdiğinde, cildin hem nemleniyor hem de rahatlıyor. Bu maske özellikle hassas ciltler için harika çünkü tahrişi azaltmaya yardımcı oluyor.
Just a Tip: Aromatica Soothing Aloe Vera Gel’ine katacağın 2-3 damla gül yağıyla harika bir cilt maskesi ya da masaj bazı oluşturabilirsin.
Gül Yağını Hangi Cilt Tipleri için Tercih Etmeliyim?
Hemen söyleyelim: Gül yağı tüm cilt tipleri için uygun! Eğer kuru, hassas bir cildin varsa, bu yağın derinlemesine nemlendirme yeteneği tam sana göre. Gülün sebum ve nem dengesini kurduğundan bahsetmiştik. Karma ciltler için gül yağının bu özelliği kurtarıcı nitelikte. Hatta yağlı ciltler bile gül yağının dengeli kullanımından faydalanabilir, çünkü antioksidan yapısı cildin aşırı yağ üretimini kontrol altına alır.
Gül ile Yapılan Doğal Cilt Bakımı Ne Sıklıkta Uygulanmalıdır?
Doğal güzellik ritüelleri, dengeli bir uygulama sıklığı gerektiriyor. Gül yağı ya da gül suyu ile yapılan bakımlar haftada 2-3 kez uygulanarak en iyi sonuçları verebilir. Bu sıklık, hem cildin ihtiyacı olan nemi sağlarken hem de cildi aşırı yağlanmadan veya tahrişten koruyacak bir denge sunar. Cildin çok kuruysa haftada 3 kez; eğer yağlı bir cilde sahipsen haftada 1-2 kez kullanman yeterli olur. Bu şekilde cildinin doğal dengesini de bozmamış olursun. Söylemeden geçmek istemediğimiz bir detay daha var: Gül yağı gece rutini için de ideal. Daha canlı ve pürüzsüz bir ciltle uyanmak istiyorsan denemeye ne dersin? Cevabın “Evet!” ise seni Aromatica’nın Gül serisiyle tanıştırmak istiyoruz. Bu seride yer alan gül toniği, gül kremi, gül serumu ve gül ekstreli temizleyici krem gibi ürünler aradığın bütünsel gül mucizesi için birebir!
Gül ile Yapılan Cilt Bakımı Alerji Yapar Mı?
Hassas ciltler için bile gül yağı güvenli kabul edilir, ancak her cilt tipi farklıdır. Eğer daha önce gül yağı ya da gül suyu kullanmadıysan, bir yama testi yapmanı öneririz. Kolunun iç kısmına birkaç damla gül yağı sürüp 24 saat gözlemlemek, olası reaksiyonları önceden fark etmene yardımcı olur.
Gül yağı ve gül suyu, cilt bakımı rutinine ekleyebileceğin doğal ve oldukça etkili bileşenler. Hem cilt sağlığını korumana destek oluyor hem de uzun vadeli sonuçlar sunuyorlar. Gülün doğal güzellik sırlarını rutinine dahil etmekte geç kaldığını düşünme! Justin Beauty’nin Gül seçkisini buradan keşfedebilirsin!