Kuru Cilt Tipi & Cilt Kuruluğu
Kuru cilt tipi özellikleri nedir? Kuru ciltler için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kuru ciltler için nemlendirici nasıl seçilir?
K-Beauty’de tüm cilt ihtiyaçlarına yönelik birbirinden orijinal ve etkili formüller bulmak mümkün. Peki hangi formülün bize uygun olduğuna nasıl karar vereceğiz? Cilt tipimizi bilmek hangi ürünü seçeceğimizle ilgili karar aşamasında en temel parametrelerden biri. Cilt tiplerini incelediğimiz yazı dizimizde cilt bakımının bu en temel parametresini detaylıca inceliyoruz. Eğer cilt tipin kuruysa, dönem dönem cilt kuruluğu çekiyorsan ya da cilt tipinin ne olduğunu henüz bilmiyorsan bu yazımız tam sana göre.
Kışın keyfini battaniyenin altında sıcacık bir kahveyle güzel bir film ya da sevdiğimiz dizinin son bölümünü izleyerek çıkarmayı hepimiz seviyoruz. Eldivenler, kalın kazaklar, atkılar… Zihnimizde böyle sıcacık sembollerle canlansa da, soğuk kış günleri cildimizdeki kurutucu etkileriyle bazen can sıkıcı olabiliyor, kuru bir cilt tipine sahip olmak ise durumu daha da zorlaştırabilir… Cilt kuruluğunu kış aylarının soğuğuna, rüzgârına versek de, bu durum cilt tipimizle ilgili olabilir. Yani yazın çok sıcak bir zamanda da cildimize yeteri kadar özen göstermezsek, cildimizin nem seviyesi normalin altına düşmeye çok daha eğilimli olabilir. Ya da rüzgarlı bir bahar ayında ellerimizin o yumuşacık halini daha çabuk yitirebiliriz…
Kuru Cilt Tipi
Derimizin üst tabakasının yaklaşık % 10’u sudan oluşur. Su oranı normal değerlerin altına düştüğünde ise cilt kuruluğu görülmeye başlanır. Cilt Kuruluğuna sebep olan şeylerden biri de ciltteki sebum üretiminin azalmış olmasıdır. Bu durumun dış etkenlerden bağımsız bir şekilde sürekli olması, kuru bir cilt tipine sahip olduğumuz anlamına gelir. Peki kuru cilt tipinin gözle görülür belirtileri nelerdir?- Deride donuk gri beyaz bir renk
- Ciltte gerginlik ve kaşınma hissi
- Pul pul soyulmalar, kepeklenmeler
- Deri yüzeyinde pürüzlenmeler
- Çatlama ve yanma hissi
- Kızarıklıklar
- Sıcak su veya soğuk suyla uzun süre temas halinde olmak. (Evet ilginç ama uzun süre suya temas etmek “kuruluğa” neden olabilir, sebebi aşağıda)
- Deterjanlar
- Kıyafetlerden dolayı oluşan sürtünme ve irritasyon
- Uzun süre rüzgara maruz kalmak
- Klimadan dolayı nemi azalmış ortamlarda bulunmak
Bu etmenlerden yola çıkarak cilt kuruluğunu azaltmak, sağlıklı ve yumuşak bir cilde sahip olmak için günlük yaşantımızda alabileceğimiz bazı önlemler var:
Duşta geçirilen süreyi çok uzun tutmayarak deride oluşan nem açığını da azaltmak. Cildimizin nemini tutan, koruyucu bariyer görevi gören derinin üst tabakasında bulunan yüzeysel yağlar (lipit) suda çözünme eğilimi gösterir. Bu nedenle cildimize anlık bir nemlendirme sağlasak da, duş sonrasında lipit eksikliği cilt kuruluğuna neden olur. Evet banyo keyfimizi azaltacak değiliz ama ortalama süreyi çok uzun tutmamakta da fayda var. Gün içerisinde deterjan gibi kimyasallarla temas süresini azaltarak, cildimizin tahriş olmasının önüne geçebiliriz. Deterjanların ve çoğu ev temizliği ürününün lipitlerin baş düşmanı olduğunu söylemiş miydik? Evdeki kiri ve “yağı” temizleyen bu “yağ sökücüler” yüzeysel yağlarımıza zarar vererek cilt kuruluğunda önemli rol oynayabilir.
Çok dar kıyafetler giymek deride sürtünmeden kaynaklı cilt kuruluğuna sebep olabilir. Kıyafet seçiminde bu parametreyi göz önünde bulundurabiliriz. Giyim tercihlerimiz biraz öznel ama sürekli dar kıyafetler tercih ediyorsak arada bir cildimizin nefes almasına izin vermek cildimizin nemliliğini koruma açısından yararlı olabilir.
Sık vakit geçirilen ortamların nem oranının yeterli olmasına dikkat edebiliriz. Dışarıda geçirdiğimiz sürede bunu kontrol etmek pek mümkün olmasa da ev için bazı ufak düzenlemeler yapabiliriz. Örneğin klimadan dolayı fazla kuruluk olan bir odada çamaşır kurutmak odanın nem dengesini tekrar sağlamakta yararlı olabilir. Oda nemi dengeleyici cihazlar da bu konuda yardımcı olur.
Gün içerisinde yeterli miktarda su almaya ve dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz. Sanırım bunu sadece cilt kuruluğu için tavsiye etmediğimizi söylememize gerek yok… Ve elbette cildimizin nem açığını kapatabilecek yeterlilikte bir nemlendirici kullanmalıyız. Doğru ürün tercihi bu noktada çok önemli. Cildimize uygun olmayan bir nemlendirici seçmek istediğimiz etkiyi yakalamamızı da engeller. Cildimizi nemlendirmek için kullandığımız ürünlerin bir kısmı cildin üst tabakasındaki nem açığını kapatırken, bazılarıysa nemliliğin daha alt tabakalara kadar emilimini sağlar. Cildimizin nem dengesini korumak açısından derinin alt tabakalarına kadar inen nemlendiriciler kuru cilt için gerçek bir çözüm sunuyorr. Sürdüğümüz nemlendiricinin etkisi birkaç saat içinde yok olacaksa gün içinde kuruluk çekmeye devam edeceğiz demektir. O halde gliserin ve panthenol gibi cildimizin alt katmanlarına kadar inen nemlendirici ajanları, kullandığımız ürünlerin içerik listesinde mutlaka aramalıyız. Ayrıca kendi ağırlığının 1000 katına kadar su tutma özelliğine sahip hyalüronik asit gibi sadece nemlendirmeyen aynı zamandı su kaybını da önleyen içerikleri tercih edebiliriz. Bir nemlendiricide araman gereken diğer etkili içerikleri keşfetmek için İçerik Ansiklopedisi'ne göz atabilirsin.
Cildini "yağlı cilt tipi" olarak sınıflandırırken kuruluk belirtileri mi hissediyorsun? Aslında bu oldukça mümkün. Nasıl mı? Cildimizin nem dengesini sağlayan iki temel faktör var: nem oranı ve lipit oranı. Eğer bu iki faktörden herhangi biri normal değerlerin altına düşerse ciltte kuruluk oluşur. Yani cildimizin lipit oranı yüksek olmasına rağmen nem oranı yetersizse cilt kuruluğu hissetmemiz son derece normal.
Korelilerin nemlendiricilerle ilgili edindiği güzel bir alışkanlık var: Gün içerisinde ciltlerinde kuruluk hissettikleri anda nemlendirmek. Kadın-erkek herkesin çalışma masasının bir köşesinde nemlendirici spreylere, el ve güneş kremlerine, çeşitli gün içi kullanıma yönelik ürünlere rastlamak mümkün. Kendi cildine karşı farkındalığı artıran bu alışkanlık aynı zamanda bilimsel doğruları destekler nitelikte. Yapılan araştırmalar kuruluk giderilse bile cildi yumuşatan ürünlerin ancak sürekli kullanımda gerçekten etkili olduğunu göstermiştir. Örneğin Pyunkang Yul Mist Toner ya da Mizon Water Volume Aqua Gel Cream Tube gibi pratik ve gün içinde sık sık kolayca uygulanabilecek çözümleri oldukça seviyoruz, bu tip pratik ürünlere göz atmanı mutlaka tavsiye ederiz. Cilt tipleri yazı dizimizin diğer yazılarına göz atmak istersen: Yağlı ciltler hakkında blog yazımız Karma ciltler hakkında blog yazımız Normal ciltler hakkında blog yazımız Hassas ciltler hakkında blog yazımız Eğer kuru bir cilt tipine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, K-Beauty’de doğal içeriklerle hazırlanmış nemlendiricilere bir göz atın! Nemlendirici ürünlerini şimdi keşfedin!