İçeriğe atla

Serum & Ampul: Cilt Sorunlarına Özel Çözümler

Shopify API 07 Mar 2024 0 yorum

Yüz serumu nedir? Yüz ampulü ile farkı nedir? Cilt serumu ve ampulleri ne işe yarar, nasıl kullanılır? Neden cilt bakım rutininin en "kişisel" bölümü serum & ampul basamağı?

Zaman zaman, ‘’Öyle bir ürün kullansam ki, bir damlası bile çok etkili olsa, sadece cilt bakımı için değil de cilt sorunlarıma da iyi gelse…’’ mi diyorsun? O zaman doğru yerdesin, çünkü konumuz : Serum & Ampul!

Kore cilt bakım rutini cildin ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçları gidermeye yönelik bir bakım rutini oluşturmak üzerine kurulu. Kore cilt bakım rutini 10 veya daha fazla adıma kadar çıkabilir ancak önemli olan adım sayısı değil, "K-Beauty" cilt ihtiyaçlarını tespit etmek ve kişisel ihtiyaçlara göre doğru adımları uygulamakla ilgili... Bu 10'dan fazla adımı cilt tonikleri yazımızda da belirttiğimiz gibi 3 farklı başlık altında toplayabiliriz:

1. Aşama cildi arındırmak ve bakıma hazır hale getirmek,

2. aşama cildin spesifik ihtiyaçlarını gidermek ve tedavi,

3. aşama ise cildi nemlendirmek ve bakım ürünlerinin etkisini cilde hapsetmek olarak düşünülebilir.

Bu 3 genel başlığa gündüz rutini için 4. başlık olarak güneş korumayı da eklemeliyiz! Bu başlıkların altını kaç basamakla ve nasıl dolduracağın ise tamamıyla sana ve cilt ihtiyaçlarına bağlı...

Peki yüz serumu & ampulleri neden bu kadar önemli?

Cilt serum ve ampulleri tedavi uygulamalarının yapıldığı 2. aşamanın bel kemiğini oluşturuyor. Bu aşama çok kişisel, çünkü serum ve ampuller spesifik cilt problemlerini ve ihtiyaçlarını çözmeye yönelik üretilen yoğun & etkili ürünler. Yani, sivilce problemlerinden güneş lekelerine, hemen hemen tüm cilt problemleri için özel olarak üretilmiş bir serum ya da ampul bulmak mümkün...

Öncelikle serum ve ampul ile ilgili en az ne işe yaradıkları kadar merak edilen şu konuya açıklık getirelim : Serum ve Ampul aynı şey mi? Biraz hayır, biraz evet. İçerik ve etkileri açısından benzeseler de yoğunlukları ve içerdikleri maddelerin yüzdeleri açısından farklılık gösterirler. Ampul çoğunlukla serumdan daha yoğun bir kıvama sahip. Cilt sorununa bağlı olarak hangi içeriklere sahip olanı kullanacağın değişse de, cilt bakım rutininin aynı basamağı içinde serum ya da ampul formlarını kullanabilirsin.

Yazının başında az kullanımda çok etkili olduğundan söz etmiştik. Peki ama neden? Ampul ve serumların en büyük özelliği, cilt sorunları için az sayıda içeriği yoğun miktarda bulundurmaları ve böylece etken maddelerden maksimum yarar sağlamaları. Her içeriğin cilt için güvenli olduğu bir aralık vardır. Mesela, AHA gibi bir doğal asidi, formülasyonda

% 10’dan fazla miktarda bulundurmak cilt için sakıncalı olabilirken; hyalüronik asidin % 50 oranında olması cilt için bir güvenlik alarmı oluşturmaz. İşte serum & ampuller içeriklerin güvenlik aralıkları da göz önünde bulundurularak, cilt sorununa spesifik birkaç içeriği maksimum etkili haliyle bir araya getiren yoğun yapılardır. Bir nemlendirici krem formülünü düşünelim: "dolgu" maddeleri, yüzey etkin maddeler vs gibi "kalabalık yapan" birçok ek içerikten oluşabilir. Oysa serum ve ampullerde belirli aktif içeriklere odaklanılır, formülün çoğu etkili içeriklerden oluşur ve bu içerikler yoğun şekilde sunulur. Bu da aktif içeriklerin hem daha güçlü olduğu hem de cilt tarafından daha kolay absorbe olduğu anlamına geliyor.

Yüz serumu ve ampullerine benzer formülasyonlar için esans tipi ürünlere de göz atabilirsin. Esans deyince aklına koku esansları gelmesin, Kore cilt bakım esansları, serum ve ampullerin biraz daha seyreltilmiş versiyonları olarak düşünülebilir. Yine tedavi aşamasında uygulanan cilt bakım esansları kullanım ve etki bakımından cilt serumu & ampullerinden ayrılır. Cilt bakım esanslarına dair blog yazımızdan detayları öğrenebilirsin!

Şimdi ampul ve serumları nasıl uygulayacağına bir bakalım.

Genelde cam bir şişe içerisinde damlalığı ile birlikte bulunurlar. Bu damlalık yardımıyla kontrol edeceğin miktarlarda serum ya da ampulü cildine uygulayabilirsin. Peki, bütün yüze yaymak mı gerekir yoksa bölgesel olarak mı kullanılmalı? Bu, ampul ya da serumu hangi amaçla kullanmak istediğine göre değişir. Mesela aknelerinden şikayetçiysen ve bunun için "centella" içeren bir ampul ya da serum kullanıyorsan sadece aknelerinin olduğu bölgelere uygulaman yeterli. Karma bir cilde sahipsen, yüksek hyalüronik asit içeriğine sahip bir serum ya da ampulü T bölgesi dışındaki kuru alanlar için kullanman yetebilir. Ancak ince çizgiler, kırışıklıklar ya da elastikiyet kaybı gibi bütün yüzünü etki altına alan bir cilt sorunu için kullanacağın salyangoz özlü ya da seramit içeren bir serum ya da ampulü tüm yüzüne uygulayabilirsin. Cilt tonu eşitsizlikleri için kullanacağın serum ya da ampulü yüzünün tamamı için kullanman da dengeleme açısından önemlidir. Ancak bölgesel lekeler için uygulayacağın serum ya da ampul, sadece lekeli bölgeler için tasarlanmış olabilir.

Esans tipi ürünler genellikle tüm yüze uygulanırken, serum ve ampuller verdiğimiz örneklerdeki gibi farklı şekillerde kullanılabilir, ama genellikle bölgesel olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Her cilt birbirinden farklı, doğal olarak bir ürüne ne miktarda ihtiyaç duyduğun sana göre değişebilir. Sadece serum ve ampullerin çok yoğun formüller olduğunu hatırlatalım: Çok az miktarda içerik cilt ihtiyacın için yeterli olabilir... Serum ve ampullerin damlalıkla kullanılmasının nedeni işte tam da bu!

Hangi cilt sorunları için cilt ampulü veya serumları var dediğini duyar gibiyiz. Akneler, ince çizgiler ve kırışıklıklar, elastikiyet kaybı, cilt kuruluğu, cilt tonu eşitsizlikleri, hiperpigmentasyon gibi aklına gelebilecek birçok cilt sorunu için üretilmiş sayısız çözüm bulmak mümkün... Kore cilt bakım markalarına yabancı değilsen ne kadar çok çeşit olabileceğine dair kafanda bir şeyler canlanıyordur... Tıpkı cilt maskeleri gibi, serum ve ampullerde de devasa bir çeşitlilikten söz etmek mümkün. Önemli olan tam olarak cildinin neye ihtiyaç duyduğunu saptamak ve bu ihtiyacı en iyi hangi içeriklerin giderebileceğine karar vermek.

E peki normal cilde sahip insanlar serum ya da ampul kullanmazlar mı?

Serum ve ampuller bütün cilt tipleri için uygun olan formlardır. Normal bir cilde sahipsen de besleyici ve nemlendirici özelliği yüksek olan bir serum ya da ampul kullanarak cildini yaşlanma etkilerine karşı destekleyebilirsin. Nemli ve iyi beslenen cilt daha geç yaşlanır. Kore cilt bakım felsefenin bize öğrettiği en önemli şeylerden biri, sorun çözme odaklı olmanın ötesinde, doğru ve düzenli bir cilt bakımı yaparak sorunların oluşmasını baştan önlemek. Bu nedenle spesifik bir cilt sorununu çözmek için değil, cildini ileride yaşayabileceğin cilt problemlerinden korumak için de cilt serumları ve ampullerini tercih etmelisin.

Cilt ihtiyaçları için en yoğun ve etkili çözümler olan cilt bakım serumlarına ve ampullerine göz atabilirsin.

Kore cilt bakım rutinin diğer basamaklarını öğrenmek istersen K-Beauty 101 rehberimizi inceleyebilirsin...

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Justin Beauty
Güzelliğinizi ve gerçek sizi keşfetme yolculuğunuza hoş geldiniz! Şimdi ücretsiz olarak Justin Beauty Club’a katılın, %15 indirim kuponu ve 250 puan anında hesabınıza tanımlansın. Justin Beauty Club'da birçok ayrıcalık sizi bekliyor!
Gelince Haber Ver
this is just a warning
Giriş yapın