İçeriğe atla

Burundaki Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Shopify API 07 Mar 2024 0 yorum

Eminiz, hayatı boyunca siyah nokta problemiyle uğraşmayan yoktur! Peki birçok kişinin kabusu olan siyah noktaların tam olarak ne olduklarını biliyor muyuz?

Genellikle burnun etrafında toplanmaktan hoşlanan siyah noktalar; gözeneklerin içine biriken ölü hücreler, yağ ve kirin oksitlenerek koyu bir renk alması sonucu oluşur. Ucu açık komedon anlamına da gelen siyah nokta, cilt artıklarının havayla teması sonucu zamanla siyaha döner. Beyaz noktalar ise ucu kapalı komedonlardır. Cildimizdeki sebum üretimi yaş aldıkça artar, bununla doğru orantılı olarak cilt atıklarından beslenen siyah noktaların miktarı da artar.

Artık siyah noktaların sebebini öğrendiğine göre, vakit kaybetmeden burundaki siyah noktaları temizleme yöntemlerini beraber inceleyelim!

Burunda Siyah Nokta Neden Olur?

Siyah noktalar, en yaygın cilt problemlerinden biri. Peki bir çeşit akne olan siyah noktaların burnumuzu bu kadar çok sevmesinin sebebi ne olabilir? Elbette bu bölgenin çok fazla yağ üretiyor olması...

Siyah noktalar, özellikle yağlı cilde sahip birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sorun olsa da karma ve kuru cilt tipine sahip herkesin ortak problemi. Geniş gözenekli ve ve çok fazla yağ üreten burun bölgesi, siyah nokta oluşumu için gerekli tüm koşullara sahip. Gözenekler büyük olduğu için tıkanıklığı siyah bir nokta şeklinde görüyoruz. Fakat neyse ki ölü cilt hücrelerinin ve yağın gözeneklerdeki kıl köklerinin bir kısmını kısmen bloke etmesinden kaynaklanan siyah noktaları ortadan kaldırmak mümkün!

Burundaki Siyah Noktalar Nasıl Geçer? Birlikte Öğrenelim

Biliyoruz, bununla uğraşmak zorunda kalmak her ne kadar can sıkıcı olsa da burundaki siyah noktalarla baş etmenin birçok yolu var. Justin Beauty ekibi, siyah noktalarda mücadelesine hız kesmeden devam ediyor!

  • Sen de siyah noktalarını sıkarak çıkarmaya çalışanlardan mısın? Öncelikle bunu yapmanın ne kadar tatmin edici olduğunu bilsek de bu eğiliminden acilen vazgeçmeni öneriyoruz. Çünkü sıkılan siyah noktaların enfeksiyona dönüşme ihtimali oldukça yüksek. Kaş yapayım derken göz çıkarmayalım, değil mi?
  • Bir alfa (AHA) veya beta-hidroksi asit (BHA) içeren ürünler kullanabilirsin. Asit içeren temizleyici, tonik, krem veya kimyasal peeling kullanabilirsin. Kore kozmetik dünyasında en çok sevilen ürünlerden olan Mizon AHA & BHA Daily Clean Toner ya da Mizon Bsa Blackhead Away Liquid siyah noktalarla mücadelende güçlü bir müttefik olabilir. Bu asitler siyah noktaların kökenine inerek burdaki yağı çözer ve siyah nokta oluşumunu engeller. Böylece diğer cilt hücrelerinde ikincil hasara neden olmadan gözenekleri açar.
  • Bunlardan bazıları (salisilik asit) ayrıca antibakteriyel etkilere sahip, bu sayede hem var olan siyah noktaların giderilmesinde hem de yeni siyah nokta oluşumunun önlenmesinde etkilidir.Eğer konu salisilik asitse, Cosrx Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser'ı tam şu an anmamak, ona çok büyük haksızlık olurdu. Zira kendileri yağlı cilt ve gözenek temizliği dendiğinde akla gelen ilk isimlerden!
  • Retinoidler kullanmak bir başka çözüm yolu olabilir. Örneğin, günlük cilt bakımı rutinin için retinoid yağlar, serumlar ve jeller kullanabilirsin. Bunları her gece düzenli olarak uygulamayı dene! Farkı sen de göreceksin. Ancak her cilt tipine uygun olmayabilirler, dikkatli olmalı, cildini tahriş etmemelisin.
  • Cilt bakım rutinini aşırıya kaçma, biliyorsun her şeyin fazlası zarar! Aşırı pul pul dökülme veya günde birkaç kez yüz yıkamak cildini tahriş edebilir ve kurutabilir. Kuru cilt daha fazla yağ üretme eğilimindedir, bu da siyah noktaları besler.
  • Sağlıklı bir cilt için beslenme şekli de oldukça önemli bir faktör. Uygulanan diyet kepekli tahıllar, meyve ve sebze açısından zengin olmalı. Ne kadar donanımlı bir cilt bakım rutinine sahip olsan da, cilt sağlığı sadece buna bağlı değil maalesef. Yediğimiz içtiğimiz her şey cilt sağlığımız için önemli.
  • Yağlı cilt tipine sahip olanların da pekala cildini nemlendirmeye ihtiyacı var. Yüz temizleme işlemi genellikle cildi kuru bırakır ve bu geri tepme yağ salgılanmasına neden olur. Cildini yağlandırmadan nemlendirmek için çay ağacı özü içeren su bazlı nemlendiriciler tercih edebilirsin. Önerimiz: Aromatica Tea Tree Calming Gel

Yüzünü Günde En Az İki Kez Yıkamayı Unutma

Yüz temizliği yaparken çok fazla yıkamak ne kadar zararlıysa, hiç yıkamamak da o kadar zararlı. Her gün makyaj, çevresel faktörler derken çok fazla zararlı etkiye maruz kalıyoruz. Haliyle yüzümüz kirleniyor, gözenekler tıkanıyor, cilt yağlanıyor. Bu sebeple günde en az iki kere yüzünü yıkayarak sağlıklı bir cilt için gerekli hijyeni sağlamış olursun. Aksi halde ciltte kalan kir, sivilce oluşumuna neden olacaktır.

Özellikle spor sonrası gözenekler iyice açılacağından, cildini daha kolay temizleyebilirsin. Bizden söylemesi!

Komedojenik Olmayan Cilt Bakım Ürünleri Kullanmaya Özen Göster

Öncelikle ilk defa duyanlar için komedojenik nedir, kısaca açıklayalım; bir cilt bakım ürünü veya bileşen komedojenik ise, gözenekleri tıkama ve potansiyel olarak akneye yol açma eğiliminde olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, komedojenik olmayan bir şey, gözenekleri tıkama olasılığı daha düşük olan bir ürün veya bileşendir. Gözeneklerine daha fazla şeyin birikip kocaman siyah noktalara dönüşmesini istemiyorsan, bu tip ürünlerden uzak durmanı tavsiye ederiz.

Maske Kullanmaktan Çekinme

Tüm cilt problemlerine karşı onlarca hatta binlerce alternatif sunan kore kozmetiğinde siyah noktalar için de çok sayıda çözüm var, kağıt maskeler de bunlardan biri. Örneğin; gözenek arındırıcı Aromatica Tea Tree Pore Purifying Clay Mask 2% Niacinamide + 45% Clay 120 G, siyah noktaları alt etmek için muhteşem bir tercih!

Sık sorulan sorular: Siyah noktaları sıkmak doğru mu?

Her ne kadar sivilce ve siyah noktaları sıkmanın doğru olmadığını bilsek de bazı dürtüleri bastırmak o kadar da kolay olmayabiliyor. Evet, onları sıkmaktan bahsediyoruz!

Bu tatmin edici görünebilir ancak yağ bezlerinde sürekli olarak yağ üretildiği için sonuç birkaç günden fazla sürmeyecektir. Bu sebeple siyah noktaları temizlemek kısa vadeli sonuçlar yaratmanın yanı sıra, kızarıklık ve enfeksiyon yaratma riskini de göze almak anlamına gelir. Gerçekten yapmak istediğin şey bu mu yoksa kontrolü ele alıp siyah noktalara patronun kim olduğunu göstermek mi?

Siyah Noktalar Kendiliğinden Geçer mi?

Siyah noktaların kendiliğinden geçmesini beklemek büyük hayal kırıklığına sebep olabilir. Dönemsel olarak siyah noktalar azalsa da düzenli cilt bakım rutininde siyah noktalara gereken önem verilmezse yerine yenisi gelir. Siyah noktalardan kurtulmak biraz sabır işi. Kısa vadede cildini tahriş edecek yöntemlerden kaçınmanı öneririz. Cildine en uygun bakım ürünlerini kullanarak uzun vadeli ve kalıcı çözümler elde etmen cildini daha çok mutlu edecektir.

Siyah noktalarla savaşma kılavuzumuzun sonuna geldik. Umarım yazımız, siyah noktalara olan yaklaşımında sana rehber olur. Siyah noktalarla ilgili öğrenmek istediğin her şey için Justin Beauty ekibi bir tık uzağında!

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Justin Beauty
Güzelliğinizi ve gerçek sizi keşfetme yolculuğunuza hoş geldiniz! Şimdi ücretsiz olarak Justin Beauty Club’a katılın, %15 indirim kuponu ve 250 puan anında hesabınıza tanımlansın. Justin Beauty Club'da birçok ayrıcalık sizi bekliyor!
Gelince Haber Ver
this is just a warning
Giriş yapın